Skip to main content

Zelf wil hij niks van drugs weten. Toch vindt Steven Brunswijk (38), komiek en vader, het belangrijk dat het Nederlandse beleid losser wordt op het gebied van drugs.

Tekst Isa Davids, fotografie Maxim Sakovich 

Waarom ben jij ambassadeur van High Humans geworden?

‘Toen ik voor het eerst werd benaderd voor High Humans, dacht ik eerlijk gezegd: wat moet ik hiermee? Ik heb zelf helemaal geen ervaring met drugs, met uitzondering van een keer blowen – ik moest meteen hoesten. Daarna heb ik nooit meer iets aangeraakt, maar ik ben wel vaak met drugs in aanraking gekomen door mijn voormalige baan als horecaportier. Ik voelde me dus toch geroepen om mee te doen aan dit project, omdat ik vind dat het huidige beleid niet werkt.’

Wat vind je dan van het beleid? 

‘Het beleid in Nederland wordt steeds strenger, terwijl ik zelf van mening ben dat dit helemaal niet werkt. Waarom ik dat vind? Omdat ik denk dat verbieden eigenlijk nooit zin heeft. En dat geldt ook voor drugs. Vroeger was Nederland echt een land waar tegenop werd gekeken wat betreft drugsbeleid, juist omdat het zo progressief was. Inmiddels lopen landen als Canada voor op ons, je ziet dat er echt stappen worden gemaakt op het gebied van legalisatie en decriminalisatie. Wij Nederlanders zijn naar mijn idee veel te trots. Ik denk dan: vraag advies aan zo’n land. Sta daarvoor open. Maar ze – hiermee bedoel ik de overheid – denken dat ze alles zelf kunnen. Als de overheid meer zou luisteren en zich anders op zou stellen, zouden wij weer een representatief land kunnen worden op het gebied van progressief drugsbeleid. Het zou tof zijn als mensen uit andere landen weer naar ons opkeken, zo van: weet je hoe ze het in Nederland doen? Maar dat willen ze niet.’

Je bent komiek, denk je dat humor een rol speelt binnen deze discussie? 

‘Ik denk dat humor overal wel een rol speelt, maar dat is niet de enige manier om mensen te inspireren. Ik zou jongeren graag willen meegeven dat als ze iets gebruiken, ze ervoor zorgen dat ze weten wat het is. Probeer een veilige omgeving voor jezelf te creëren. Ik ben zelf vader en ik zou het fijn vinden als mijn kinderen later naar een stand van de GGD kunnen lopen om te testen wat er in een pilletje zit. Je weet het namelijk nooit helemaal zeker, er hoeft maar een stofje verkeerd te zijn en het kan al heel vervelend uitpakken. Kinderen willen nu eenmaal dingen proberen, dat begrijp ik wel. Maar zorg dan dat dat zo veilig mogelijk kan.’

 ‘Kinderen willen nu eenmaal dingen proberen, dat begrijp ik wel. Maar zorg dan dat dat zo veilig mogelijk kan’

Vind je dat de overheid verantwoordelijk is voor de veiligheid van jongeren?

‘Ik denk zeker dat ze het zo veilig mogelijk moeten maken. Alles verbieden werkt alleen maar problemen in de hand. Je hoort vaak zat verhalen over kinderen van nog geen achttien die overlijden door een pilletje. Dat had naar mijn idee voorkomen kunnen worden als er een campagne was gevoerd waarin duidelijk naar voren komt dat drugs niet per se fout of slecht zijn, maar dat je wel honderd procent zeker moet weten wat erin zit.’ 

Denk je dat het doel van High Humans haalbaar is? 

‘Ik geloof in High Humans en de community die nu aan het groeien is. Maar het gaat denk ik lang duren voordat we het beoogde doel hebben bereikt. De politiek bestaat nou eenmaal uit veel oude rotten, die maar geen plaats maken voor mensen met nieuwe ideeën. Onze generatie – tussen haakjes – zit al heel anders in de wedstrijd, maar het heeft tijd nodig voordat deze nieuwe visie Den Haag heeft bereikt. Dat kost gewoon tijd. Maar in de tussentijd kunnen we ze wel een handje helpen.’

‘Ik heb zo veel amfetamine in beslag genomen dat ik zelf een drugslab had kunnen beginnen’

Je doet zelf geen drugs, wat bindt je zo aan dit project? 

‘Ik heb gezien wat drugs met jongeren kunnen doen, toen ik als horecaportier werkte. Daar zie je hoe mensen op een verkeerde manier met drugs kunnen omgaan. Agressiviteit en naïviteit heeft hierin dan vaak de overhand. Ik heb zo veel amfetamine in beslag genomen dat ik zelf een drugslab had kunnen beginnen. Niet alleen dat, ook cocaïne, XTC en LSD. Ik heb zelfs weleens moeten vechten daarom. Als er toen een balie was geweest waar je veilig drugs had kunnen kopen, puur voor het gebruik in de discotheek of club, was de situatie zo anders geweest denk ik. Je voorkomt dan ook straatverkoop, en je kunt het gebruik beter controleren. Ik denk dat veel jongeren ook zouden denken: hey, als ik naar die tent ga, dan kan ik bij een erkend punt wat drugs kopen en is er een vet feestje. Dan hadden zij een toffe avond en was de sfeer veiliger. Ook voor het personeel, want voorheen kregen wij vaak te maken met mensen die agressief waren, of out gingen. Bovendien waren mensen afhankelijk van straatdealers. Je zou dit allemaal kunnen verbeteren. Ten tweede heeft het feit dat ik zelf kinderen heb ook meegespeeld in mijn overweging ambassadeur te worden. De oudste is nu zeven. Het zou fijn zijn als er over tien jaar de mogelijkheid is om veilig te experimenteren in een gecontroleerde omgeving.’ 

Leave a Reply