Skip to main content

‘Ik wil mijn middelen kunnen kopen op een legale en een veilige plek. Maar doordat ik bijdraag aan de vraag naar verboden middelen, plaats ik dealers in een criminele hoek. En dat zou niet moeten! Bovendien heb ik in mijn leven in totaal twintig pilletjes geslikt, ik bedoel waar hebben we het over!?’

‘Ik ben eigenlijk altijd bang geweest voor drugs. Mijn middelbare schooltijd was de tijd van ‘Christiane F.’. Harddrugs was ik helemaal tegen. In mijn jonge jaren werd er behoorlijk wat wiet gerookt maar ik werd daar totaal paranoia van. Hierdoor dacht ik resoluut dat drugs niks voor mij waren. Toen ik op enig moment toch met xtc in aanraking kwam was dat een levens veranderende ervaring. Ik kwam erachter dat ik ontzettend veel liefde te geven had. Ik kon me daarna ook beter openstellen voor anderen. 

Ik denk dat de psychiatrie enorm baat heeft bij de decriminalisering van drugs. Er zijn allerlei aanwijzingen dat bijvoorbeeld psilocybine en MDMA kunnen helpen bij mensen die verder uitbehandeld zijn. Bovendien mis je een heel stuk wetenschappelijke ontwikkeling doordat bijna alle drugs nog steeds over een kam worden geschoren. Dit gebrek aan onderscheid belemmert de potentiële toepassingen in de zorg.

Daarom zou ik willen dat er meer openheid en voorlichting is over de positieve ervaringen en toepassingen, en vind ik decriminalisering van drugs een hele slechte zaak. Wereldwijd is de war on drugs alleen maar schadelijk, zowel financieel als humanitair. Ondertussen worden criminele bendes steeds extremer; van gedwongen cocateelt in Colombia tot een heuse bendeoorlog op de straten van Amsterdam. 

Ik wil mijn middelen kunnen kopen op een legale en een veilige plek. Maar doordat ik bijdraag aan de vraag naar verboden middelen, plaats ik dealers in een criminele hoek. En dat zou niet moeten! Bovendien heb ik in mijn leven in totaal twintig pilletjes geslikt, ik bedoel waar hebben we het over!? Ik ben helemaal geen wereldverbeteraar maar dit is een taboe dat ik naar de samenleving toe graag een gezicht wil geven.’