Skip to main content

‘Je beschermt mensen juist door ze een veilig klimaat te bieden, zonder veroordeling. Dan pas kun je die onderliggende pijn de ruimte geven om te helen’

‘Drugs hebben me in contact gebracht met diepe gevoelens en met het uiting geven daaraan. Mijn eerste ervaring met drugs was met een XTC pil op een housefeest in Rotterdam. Daar is een zaadje geplant. Ik heb toen voor het eerst ervaren hoe het is om écht vrij te zijn en écht liefde te ervaren.

Vroeger vond ik psychedelica erg spannend. Ik hoor mezelf nog zeggen: ik hou er niet van om de controle te verliezen. Totdat ik zes jaar geleden in aanraking kwam met ayahuasca. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar kreeg de boodschap door: je moet leren leven vanuit je hart en niet vanuit je hoofd. Dat heeft mijn leven veranderd. 

Inmiddels geef ik ook mijn eigen ceremonies, maar dan met truffels. Dat is een lokaal medicijn waarmee ik zelf veel heb geëxperimenteerd. Mijn ceremonies hebben een therapeutisch doeleinde: mensen herinneren aan hun authentieke zelf. De plant wakkert iets aan dat gaat werken in je psyche. Het brengt ontzettend veel bewustzijn.

Als ik een negatief bericht in de krant lees over een “ayahuasca-dode” doet me dat zoveel pijn. Er sterft ook wel eens iemand aan een hartaanval bij een hardloopwedstrijd. Dan hoor je ook niemand die zegt: misschien moeten we hardloopevenementen voortaan verbieden. Toch wordt bij zo’n incident op een ceremonie meteen de conclusie getrokken: ayahuasca is gevaarlijk, dus het moet verboden worden.

Ik geloof niet in verbieden en aan banden leggen. De argumentatie achter repressie is altijd: we doen het om de mensen te beschermen. Maar is dat wel zo? De Canadese psychiater Gabor Maté zegt: “The question is not why the addiction, but why the pain.” Doordat er in onze samenleving helemaal geen ruimte is voor pijn, verliezen mensen zichzelf in verslavingen. Je beschermt mensen juist door ze een veilig klimaat te bieden, zonder veroordeling. Dan pas kun je die onderliggende pijn de ruimte geven om te helen. We missen in onze samenleving en beleid een fundamentele basis van vertrouwen en liefde.

Interesse in een ceremonie van Anne? Klik hier voor meer info.’