Skip to main content

‘Door XTC hadden we open gesprekken met elkaar waarvan het effect nog lang bleef nasudderen’

‘Op de middelbare school hadden mijn vrienden en ik niet zoveel te doen. Samen een beetje blowen vonden we daarom wel gezellig. Op mijn 15e ontdekten we ook XTC. Hier planden we van tevoren een avond voor in als iemands ouders niet thuis waren zodat we de hele nacht lekker high konden zijn. We voelden ons dan zo extreem gelukkig. Zo vrij, vrolijk en ongeremd. We hadden dan hele open gesprekken met elkaar waarvan het effect nog lang bleef nasudderen. Het zorgde echt voor een sterkere band tussen ons. Na mijn 18e stopte ik met blowen en gebruikte ik XTC of MDMA alleen nog op feestjes. Hierdoor was het niet meer zo’n bijzondere gelegenheid want op feestjes doet iedereen het. Ik voel me er nog steeds heel vrij door en de alledaagse stress verdwijnt. Fysiek wordt alles aangesterkt en ik ben echt aanwezig in het moment. Je bent er echt even uit als je de hele avond hebt gedanst en naar muziek hebt geluisterd – heel anders dan wanneer je stomdronken bent en de dag daarna alles vergeten bent. Na zo’n nacht is mijn geest blij, maar mijn lichaam minder. Daarom vind ik truffels bijvoorbeeld ook wel interessant omdat dit helemaal natuurlijk is. De kater is dan veel minder.

 

Ik heb lang in het nachtleven gewerkt en dan hoort drugsgebruik er wel bij. Je houdt het ook niet vol om een paar nachten per weekend uit te gaan op alleen alcohol. Als ik nu nog steeds in die branche zat dan had ik dit interview niet anoniem gedaan, maar nu werk ik vaak met ouderwetse en minder progressieve bedrijven samen waar ik dan vervolgens mijn klanten van moet maken. Ik wil mezelf niet in de vingers snijden. Ik weet dat er bedrijven zijn die zoiets lezen en dan meteen meningen hebben en er niks mee te maken willen hebben. Hopelijk zal dit uiteindelijk veranderen.

 

Persoonlijk zie ik het verschil niet tussen iemand die elke dag na werk een biertje drinkt en iemand die dan een joint rookt. Maar toch is dat biertje heel normaal en die joint niet. De voorlichting over drugs is ook zo minimaal. En als iemand op tv een pil neemt of een joint rookt gebeuren er zulke rare dingen – totaal niet realistisch. Ik vind dat jongeren ook de positieve kanten moeten horen en dat ze inzien dat alcohol net zo gevaarlijk kan zijn. Alcohol hoef je niet stiekem te doen als je 18 bent, drugs wel. Door legalisatie zou het bovendien minder interessant worden. Hard drugs in de winkel kopen voelt gek omdat we dit niet gewend zijn maar uiteindelijk voorkom je wel dat er drugsdoden vallen omdat ze iets op straat hebben gekocht wat vervuild is. Liever dat het dan gecheckt en veilig in de shop ligt.’