Skip to main content

Patiënten kijken tegen je op; ze vinden het vaak al interessant om hun huisarts in de supermarkt te zien lopen. Je bent een buurt-celebrity! Drugsgebruik past écht niet in dat plaatje’

Toen ik een puber was had ik een hang naar nieuwe dingen ontdekken. Ik vond drugs gebruiken heel interessant; deels omdat het niet mocht. Drugs zorgden voor veel leuke spanning, avontuur; een manier om me te af te zetten tegen het brave. Ik heb er ongelofelijk veel plezier van gehad, maar er zat ook een keerzijde aan. Er waren momenten tijdens het uitgaan waarop ik het moeilijk vond om drugs te laten staan. Ik raakte er lichtelijk afhankelijk van; niet fysiek, maar geestelijk.

Hier heb ik het niet openlijk over. Ook al zijn er heel veel artsen die drugs gebruiken, ik ben bang dat ik ervoor zou worden afgekeurd, door zowel werkgevers als patiënten. Als arts heb je namelijk een imago hoog te houden. Patiënten kijken tegen je op; ze vinden het vaak al interessant om hun huisarts in de supermarkt te zien lopen. Je bent een buurt-celebrity! Drugsgebruik past écht niet in dat plaatje. Daarbij is het vanuit een gezondheidsperspectief natuurlijk beter als mensen niet te veel van bepaalde middelen gebruiken. Alcoholverslaving is bijvoorbeeld een groot probleem: voor zulke verslavingen wil je als arts juist waken.

Het onderwerp drugslegalisatie vind ik daarom ook een lastige. Mensen moeten drugs kunnen gebruiken, maar niet verslaafd raken. Ik ben om die reden geen voorstander van het volledig vrijgeven van drugs; ik vind dat drugs gereguleerd moeten worden. Maar om dat te kunnen doen, hebben we eerst meer cijfers en kennis nodig. Ik zou bijvoorbeeld graag onderzoek doen naar de schadelijkheid van drugs. Maken we ons terecht zorgen om middelen als XTC? Moeten we meer inzetten op zorg en preventie? Ook over de interacties tussen bepaalde middelen en medicijnen en ziektes is vrijwel niks bekend. Er staat vaak genoeg in bijsluiters dat een medicijn niet in combinatie met alcohol kan worden gebruikt, maar er staat nergens iets over de combinatie met XTC.

Om gezondheidsredenen zou ik dus willen dat drugs gereguleerd worden. Maar niet op een betuttelende manier. Want, ik weet als geen ander: als iets niet mag, dan wordt het alleen maar leuker.’