Skip to main content

‘Mijn eerste XTC-ervaring was een verademing’

‘Het liefst had ik hier mijn verhaal gedaan met mijn volledige naam en een herkenbare foto erbij. Alleen is dit niet mogelijk. Ik kom uit een gelovig dorp, waar nogal veel vooroordelen over dit soort onderwerpen zijn. Ik wil mijn familie niet schaden door mijn identiteit bloot te geven. Desalniettemin vind ik het belangrijk dat mijn verhaal gehoord wordt, en dat is dan ook de reden dat ik toch besloten heb hier te zijn vandaag. 

Al sinds mijn dertiende heb ik last van een eetstoornis. Daar worstel ik tot op de dag van vandaag mee. Ik wilde altijd controle houden, deed hard mijn best op school en had op mijn twintigste al mijn eigen plekje. Ik had alles waar een mens gelukkig van zou worden, alleen was mijn geluk ver te zoeken.

Ik ben voor een behandeling naar Portugal gegaan, waar ik dichter tot mezelf kwam. Ik herontdekte mijn liefde voor dansen, die ik vervolgens voortgezet heb toen ik eenmaal terug in Nederland was. Ik ging vaak samen met vrienden naar een festival. Ik was dan altijd compleet nuchter. Ik drink namelijk geen alcohol. Het aantal calorieën in alcoholhoudende dranken en de controle die ik ermee kwijt zou kunnen raken, waren een no-go voor mij. Uiteindelijk bood een vriend mij een XTC-pilletje aan. Ik wilde het altijd al een keer proberen, maar had totaal geen idee hoe ik eraan zou moeten komen. Ik was met fijne mensen in een prettige festivalsetting. Die XTC-ervaring was een verademing voor mij. Ik kon volledig de controle behouden, maar de scherpe randjes gingen er toch vanaf. Ik was minder gespannen en kon tegelijkertijd volledig mezelf zijn. 

Anderhalf jaar geleden kreeg ik een burn-out. Ik kwam op een keerpunt in mijn leven terecht, waarbij ik de keuze moest maken of ik me weer opnieuw ging laten opnemen of dat ik maar een beetje zou blijven aanmodderen. Ondertussen was mijn interesse in de mogelijkheden die drugs boden gegroeid en besloot ik ayahuasca en LSD te proberen. Ik had gehoopt dat ik met behulp van deze psychedelica een echte doorbraak zou kunnen beleven wat betreft mijn problematiek. Dat was helaas niet het geval, maar het heeft me zeker een stuk op weg geholpen.  

In de afgelopen twee jaar heb ik verschillende medicijnen op doktersvoorschrift geprobeerd. Wat me verbaasde, was hoe makkelijk het te krijgen is en hoe medicijnen als Concerta en Ritalin worden aangemoedigd. De werkzame stof in dit medicijn, methylfenidaat, staat namelijk naast allerlei andere harddrugs op de Opiumlijst. Ik vind het vervelend dat mensen die alcohol drinken of allerlei medicijnen slikken drugs veroordelen, terwijl ik van mening ben dat die stoffen en middelen minstens zo schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Iedereen leeft zijn leven op zijn eigen manier, dus laten we alsjeblieft stoppen met elkaar veroordelen.’