Skip to main content

‘Legaliseren? Ik weet niet of dat nou de oplossing zou zijn’ 

‘Ik ben begonnen met drugs toen ik zeventien was. De eerste keer was op een binnenfestival, ergens in Zaandam. Ik heb daar 4F (red, 4FNP) gebruikt. Kort daarna heb ik ook een keer XTC gebruikt en een keer MDMA. Mijn tweede keer 4F beviel me niet zo goed. Ik kon toen maar niet in slaap komen, terwijl ik dat heel graag wilde. Mijn leukste ervaring was dan ook met MDMA, bij Thuishaven (red, een festival in Amsterdam). We waren met een hele leuke groep mensen, en ik raakte een beetje op een wolk. MDMA vond ik ook veel fijner van XTC, want een pil kon mij nog wel eens zwaar vallen. Ik heb dat dan ook niet veel vaker gebruikt.

Momenteel vind ik het leuk om af en toe sos (red, cocaïne) te gebruiken. Ik vind het chill. Je wordt niet meer zo snel dronken, maar je bent juist alert ervan. Ik kan mezelf goed in de hand houden. Soms gebruik ik jaren geen drugs. Ik doe het dan ook alleen met feestjes. Ik denk niet dat echter gelegaliseerd zou moeten worden. Je ziet nu al dat jongeren er heel makkelijk aan kunnen komen. Dus tenzij er hele strakke maatregelen komen, lijkt het me geen goed idee. Wat ik wel denk is dat mensen meer open over drugs zouden moeten zijn. Verslaving en gebruik zijn nog steeds een gevoelig onderwerp. Mensen hebben het er bijvoorbeeld niet met hun ouders over. Maak het bespreekbaar, denk ik dan. Maar legaliseren? Nee, ik denk niet dat dat een oplossing is.’