Skip to main content

‘Mijn collega’s slaan steil achterover als ik vertel dat ik op een maandagavond een fles wijn achterover heb getikt. Dat ik de avond dáárvoor de speed van tafel heb gesnoven, houd ik daarom maar voor mezelf’

‘Als docent zit je in een keurslijf. Je bent een rolmodel voor de kinderen in je klas, dus je moet aan de verwachtingen van heel veel ouders voldoen. Het is zo’n serieuze aangelegenheid: ik maak me al zorgen over wat ik in mijn karretje heb liggen wanneer ik door de Albert Heijn loop en een bekende ouder tegenkom. Dat ik een ouder al klapkakend op een festival tegen het lijf kan lopen, is pas echt een nachtmerrie. Ik kan daar een week vóór het festival al wakker van liggen.

Onder de docenten is het drugstaboe net zo groot. Mijn collega’s slaan steil achterover als ik vertel dat ik op een maandagavond een fles wijn achterover heb getikt. Dat ik de avond dáárvoor de speed van tafel heb gesnoven, houd ik daarom maar voor mezelf. Terwijl ik oprecht denk dat het van toegevoegde waarde zou zijn als er openlijk over drugs gesproken kan worden.

In groep zeven en acht hoor ik de termen al vallen: drugs, wiet, cocaïne. Voor die kinderen beginnen drugs interessant te worden. Het liefst zou ik mijn klas vertellen wat drugs met je doen, wat de gevaren ervan zijn én wat het leuke eraan is. In plaats daarvan wordt er op school weleens een ex-verslaafde uitgenodigd. Een enge man met tatoeages in z’n nek komt dan vertellen dat hij vanwege drugs in de gevangenis heeft gezeten en bijna is vermoord. Hij laat nog even twee steekwonden zien en gaat er weer vandoor. Wat proberen we hiermee nou te vertellen aan kinderen? Dat je een monster wordt van drugs? Dat slaat nergens op. Ik sta zelf toch ook altijd fris voor de klas? Op een maandagochtend misschien iets minder. Maar drugs hebben geen invloed op mijn lesgeven. Zo spannend is het allemaal niet. 

Ik denk dat het naïef is gedacht dat kinderen sneller zouden gaan gebruiken als er eerlijke drugsvoorlichting wordt gegeven. Van de middelbareschoolklassen gebruikt een heel hoog percentage weleens een pilletje, heb ik gelezen. Ik zou dat percentage echt niet verhogen door mijn eigen ervaringen te delen. Ik zou eerder zorgen voor veiligere situaties.’