Skip to main content

‘Als we al deze taboes zouden kunnen doorbreken, zou misbruik van drugs ook een stuk sneller aangepakt kunnen worden’

De taboes die om drugs heen hangen zorgen er naar mijn mening voor dat mensen de positieve kanten niet goed leren ervaren. Voor mij persoonlijk heeft het geholpen met de kleine dingen in het leven veel beter kunnen waarderen. Mijn eerste ervaring was echt een confrontatie met mijn eigen beeld van de wereld, en hoeveel positiever dat eigenlijk kan zijn dan ik daarvoor had gedacht. Tijdens die ervaring vielen allemaal angsten weg die daarvoor echt leidend waren in mijn dagelijks leven. De kaders die ik jaren voor lief heb genomen waren opeens niet meer van toepassing, en de rauwe, voornamelijk mooie wereld bleef over. Dat was echt een openbaring voor mij.

Ook al heb ik persoonlijk nooit echt slechte ervaringen gehad met drugs, ik heb wel in mijn directe omgeving nare dingen meegemaakt. Vrienden die veels te veel hadden gebruikt en out gingen, bad trips, en ook drugs die achteraf verkeerde stoffen bleken te bevatten. Al die dingen zijn natuurlijk reële risicos, maar ook grotendeels het gevolg van het feit dat we eigenlijk niet over drugs horen te praten waardoor de sociale controle en goede voorlichting ontbreken. Wel vind ik het goed dat drugs gratis en legaal getest mogen worden bij bijvoorbeeld de GGD. Het voelt alleen vaak zo tegenstrijdig om iets te laten testen wat eigenlijk illegaal is, waar je niet over hoort te praten. Hierdoor wordt de drempel om te testen voor veel mensen heel hoog denk ik. 

In mijn professionele leven als jobcoach vraag ik de meeste mensen bijna altijd gelijk of ze medicatie en drugs gebruiken. Daarin zie je heel snel dat, als het niet goed gaat met iemand, diegene kan vluchten in drugs en, vaak voorgeschreven medicatie, wat natuurlijk best logisch is. Drugs zijn een hele fijne manier om even je “normale leven” te verrijken en verdiepen, maar kan ook worden gebruikt als een vluchtroute van dat normale leven. Het jammere is dat er zo’n stigma omheen hangt dat iemand dan niet snel aan de bel durft te trekken. Als we al deze taboes zouden kunnen doorbreken, zou misbruik van drugs ook een stuk sneller aangepakt kunnen worden.

*De naam van de geïnterviewde is bij de redactie bekend, maar deze persoon wilde om privacyredenen graag anoniem meewerken.