Skip to main content

 

‘Er is denk ik heel veel ruimte voor creativiteit hierin.’’

 

‘Als het aankomt op de relatie tussen het legaliseren van drugs en het gebruik hiervan, ben ik van mening dat er weinig zal veranderen qua toename. Mensen kunnen altijd wel aan drugs komen als ze dat willen, spreek ik uit eigen ervaring. Ik zie om me heen dat het vrij makkelijk is te vinden is. Ik denk dat bepaalde problemen, zoals The War on Drugs, nu in stand worden gehouden door het huidige beleid. De vraag is er immers, dus het aanbod automatisch ook, maar dan vanuit het criminele circuit. 

Het voordeel van legalisatie is dat je op die manier drugsgebruik juist beter kunt controleren en reguleren, om verslaving zo veel mogelijk te beperken. Als je kijkt naar meer kwetsbare groepen, zoals de jeugd, dan vindt er misschien een kleine toename in drugsgebruik plaats, althans in het begin. Maar net als bij alcohol heb je door middel van legalisatie veel meer grip op de situatie, vanwege het feit dat er automatisch ook meer zicht is op wat jongeren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een simpele regel als een leeftijdsgrens, maar ook aan verdergaande maatregelen als een cursus waar je leert over de voor- en nadelen van drugsgebruik. Er is denk ik heel veel ruimte voor creativiteit hierin.’