Skip to main content

 

‘Ook is er dan meer risico op schade voor de gebruikers, omdat het geen wat op de markt komt niet is te controleren’

 

‘Ik gebruik sinds mijn 26e drugs in verschillende vormen en maten met enige regelmaat. Mijn leukste ervaring die ik ooit heb gehad is vrij recent. Afgelopen zomer ben ik naar een psychedelisch festival in de Ardennen gegaan. Er is een specifiek moment dat ik me goed kan herinneren. Ik stond helemaal vooraan de stage bijna tegen de speaker aan, en ik had een combinatie van 2CB, 3MMC en LSD gebruikt. Het begon een beetje te regen, terwijl de zon door de bomen heen scheen op mijn gezicht. Het was een hele bijzondere, intense ervaring die ik niet snel zal vergeten. 

 

Aan de ene kant vind ik het huidige Nederlandse drugsbeleid problematisch, maar andere kant ook wel weer soepel als je kijkt naar de landen om ons heen die een zerotolerancebeleid hebben. Alles met betrekking tot drugs wordt daar gezien als erg crimineel, terwijl ik denk dat je gebruikers niet als crimineel moet zien. Het huidige falende beleid van de coffeeshops in Nederland is eigenlijk door te trekken naar het beleid rondom harddrugs. Ik denk daarom dat een progressiever beleid zal helpen. Een aantal partijen en instanties hebben hier al goed onderzoek naar gedaan. Zo is voor MDMA specifiek de MDMA denktank opgezet, verschillende experts uit gerelateerde vakgebieden zoals doktoren, beleidsbepalers, maar ook handhaving, politie en justitie hebben samengezeten en vraagstukken rondom MDMA behandeld. Zij hebben een rapport opgesteld waarin wordt uitgelegd dat de beste optie voor iedereen is om de verkoop van MDMA te reguleren. Deze optie is dus ook beter dan een volledig verbod met strenge handhaving, omdat dat een heel groot risico heeft op de criminaliteit. Ook is er dan meer risico op schade voor de gebruikers, omdat het geen wat op de markt komt niet is te controleren.