Skip to main content

 

‘Ik ben door psychedelica in gaan zien dat onze realiteit slechts een perceptie is. Dat de dingen die wij normaal vinden niet normaal zijn’

‘Toen ik vijftien was rookte ik mijn eerste joint. Ik vond het zo bizar dat ik mijn bewustzijn kon veranderen met een substantie, dat ik kort daarna een smartshop in Leiden bezocht. Ik ging experimenteren met smartmiddelen zoals paddenstoelen. Eén keer had ik een heel heftige psychedelische ervaring: ik kon als een antropoloog naar onze maatschappij kijken. En zag dat er veel dingen aangeleerd en niet zozeer logisch zijn. Het was zo verwarrend. Ik was nog maar zeventien en kon er met niemand over praten. Daarom pleit ik ook voor gereguleerd gebruik van psychedelica: zodat je met vragen bij iemand terecht kan. Dat miste ik zelf heel erg.

Ik ging wel door met experimenteren. Op m’n tweeëntwintigste gebruikte ik LSD. M’n eerste keer was hemels: ik had een transcendentale ervaring en zag overal kleuren en energiebanen. Maar de tweede keer ging ik naar de hel. Ik kwam in een spiraal terecht waarin ik elke keer opnieuw stierf en geboren werd. Ik maakte wel honderd keer mijn eigen geboorte mee: het moment dat ik uit de vagina kwam en het bewustzijn in me klapte. En iedere keer ervoer ik alle vormen van misbruik en onderdrukking die vrouwen in de afgelopen vijfduizend jaar meemaakten. Dat was onbeschrijfelijk. Zo eng. Ik was ook heel belastend voor mijn omgeving op dat moment. Ik had al mijn kleren uitgetrokken en rende naakt en schreeuwend rond. Zo fout gaan mensen zelden. 

Al die ervaringen hebben me compleet gevormd. Ik ben in gaan zien dat onze realiteit slechts een perceptie is. Dat de dingen die wij normaal vinden niet normaal zijn. Bij alles wat er tegen me gezegd wordt, maak ik nu een afweging: klopt dit wel? Is dit niet zoiets als de inquisitie, slavernij of de steniging van vrouwen? We weten nu dat dat onzin was, maar wat is er op dit moment onzin? Ik begrijp in ieder geval niet dat we bepaalde middelen verbieden en anderen toestaan. Dat onderscheid slaat nergens op. De war on drugs gaan we nooit winnen, dat is onderhand wel gebleken. Bovendien kost het veel geld en gaan er ontzettend veel mensen voor naar de gevangenis.’

‘Vanwege het feit dat ik weer wil lesgeven is deze confessie tegen mijn zin in anoniem gemaakt. Dit omdat onze maatschappij nogal wat vooroordelen heeft over mystiek en recreatief drugsgebruik’