Skip to main content

‘Iemand in de politiek moet eerst de ballen hebben legalisering als een speerpunt te pakken, en wie gaat dat zijn?’

‘De eerste keer dat ik drugs gebruikte was ik 38. Ik kom uit de festival en clubscene. Het was altijd om me heen en zag veel mensen afglijden. Ook mensen waarmee ik werkte. Daarnaast leefde ik op dat moment zo hard. Ik sliep gemiddeld 4 uur per nacht en ook standaard 2 dagen in de week niet. Ik had het gevoel dat wanneer ik dat ook nog zou doen ik niet heel erg oud zou worden. De leukste ervaringen met drug waren voor mij toch wel afters met vrienden thuis of seksuele ervaringen met drugs. Het euforische samenhorige gevoel met vrienden waarin je alles zo intens beleefde met elkaar. Waarbinnen ook wildvreemden ineens konden voelen als personen die je al jaren kenden wanneer de energie van hen maar levelde met dat van jou en je vrienden. Dat soort avonden/nachten/weekenden voelden magisch. Het was 1 en al liefde, barstte van de creativiteit en er bestonden geen boxen met deksels. Heerlijk gevoel eigenlijk. En op seksueel gebied was het heerlijk omdat er geen grenzen waren. Enkel vrijheid met een vuur, lust en een ongeremde passie. Het leerde mij vrijer te zijn en allerlei overtuigingen los te laten.

Ik vind het totaal niet moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Ik kon het doen en vervolgens maanden niet. Al lag er van alles in huis. Ik vond het fijn dat als de gelegenheid zich voordeed dat ik dan ook alles in huis had. Er lag meestal wel zoveel dat een dealer daar wel een goeie omzet mee kon draaien. 

Het beleid nu klopt natuurlijk van geen kant. Nederland liep altijd voorop met een progressief beleid tov andere landen. Maar sinds enkele jaren lopen we aardig achter de feiten aan. Ergens is het ook vreemd. Alcohol geeft in mijn ogen grotere problemen dan bijvoorbeeld veel partydrugs. Maar die zijn wel illegaal. Het zit zo complex in elkaar. Doordat het illegaal is trekt het zoveel criminaliteit aan. Maar het is denk ik te simplistisch om te zeggen dat we dan alles maar moeten legaliseren. Amerika heeft zo lang geprobeerd de War on Drugs te winnen maar zelfs zij hebben moeten toegeven dat ze deze hebben verloren. Nederland vecht tegen de onderwereld met jaarbudgetten die criminele organisaties in een week bij elkaar verdienen. Hoe ga je dat winnen? Af en toe boeken ze successen die ze breed uitmeten in de pers. Er spelen veel belangen wat het ingewikkeld maakt. En iemand in de politiek moet de ballen hebben legalisering als een speerpunt te pakken. Maar wie gaat dat zijn?’