Skip to main content

‘Ik beschouw vrijheid van bewustzijn – “baas in eigen brein” – als een grondrecht van de mens’

‘Van jongs af aan was ik gefascineerd door bewustzijnsverruimende middelen. De afgelopen 25 jaar heb ik met verschillende substanties geëxperimenteerd. Ze hebben mij waardevolle inzichten gegeven over mezelf en de wereld. Ik had dat voor geen goud willen missen.

Ik beschouw vrijheid van bewustzijn – ‘baas in eigen brein’ – als een grondrecht van de mens. Helaas wordt dat nog steeds wereldwijd geschonden. Zelfs de oudst bewaarde grotschilderingen wijzen op de ceremoniële inname van geestverruimende middelen. Genoeg wetenschappers betogen zelfs dat de menselijke evolutie er nauw mee samenhangt. Waarom zijn dan bijna al deze middelen tegenwoordig verboden? En waarom zijn de meest verslavende en minst inzichtgevende drugs – alcohol en tabak – wél legaal?

Ik denk dat er veel onwetendheid en onbegrip bestaat over bewustzijnsverruimende middelen. Onbegrip leidt al snel tot argwaan en angst. En we weten allemaal dat angst een slechte raadgever is. Toch is het makkelijker om iets te veroordelen, dan om het te proberen te begrijpen. Ik denk dat veel van de berichtgeving in de media en de beleidsvoering van de overheid wat betreft drugs ingegeven is door onbegrip en angst. Met mijn werk voor Highhumans.nl probeer ik daar een positieve verandering in te brengen.

Mensen als Minister Grapperhaus van Justitie, die vinden dat de gebruikers verantwoordelijk zijn voor drugscriminaliteit, vraag ik: waarom zijn wij voor geestverruimende middelen afhankelijk van criminelen? Is dat de verantwoordelijkheid van de gebruiker, of van de regering? Ik zie het als de morele plicht van onze volksvertegenwoordigers om ons goede informatie over drugs te geven. En om een veilige omgeving voor ons te waarborgen, waarbinnen drugscriminaliteit geen kans krijgt.

Door drugsgebruikers te stigmatiseren en steeds meer substanties de illegaliteit in te drukken, houdt de regering de drugsmisdaad eigenhandig in stand.’