Skip to main content

‘Ayahuasca heeft mijn leven compleet veranderd. De reis die ik tijdens mijn trip maakte heeft mij zoveel inzichten gegeven, ik zie het als de ultieme reset van je hoofd’

‘Jaren geleden liep ik een beetje vast in het leven. Ik worstelde met (sociale) angsten, hypochondrie en faalangst. Ik wilde vooral ‘normaal’ zijn. Het zat ontzettend diep. Om hieraan te werken, volgde ik therapie. Mijn behandelaar gaf me tips zoals het stoppen van briefjes in mijn schoenen met positieve boodschappen als ‘ik ben het waard’ of ‘ik mag er zijn’. Dat hielp totaal niet. 

Ik werd ondertussen steeds negatiever en belandde in een depressie. Ik had ooit een documentaire gezien over ayahuasca, een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De plant heeft een helende werking. Samen met mijn beste vriendin, die in die periode ook worstelde met depressieve gevoelens, besloten we ons aan te melden voor een ayahuasca-ceremonie.

Voorafgaand aan de ceremonie moesten we ons aan een speciaal dieet houden vanwege de MAO-remmers. Ik was angstig, bang om in een psychose te raken, maar ayahuasca heeft mijn leven compleet veranderd. De reis die ik tijdens mijn trip maakte heeft mij zoveel inzichten gegeven, ik zie het als de ultieme reset van je hoofd. Het kan heel zwaar zijn, je gaat naar je diepste onderbewuste. Ik ontdekte dat er niks mis is met mij; niet met de gedachten in mijn hoofd, maar ook niet lichamelijk. Mijn hypochondrie ging weg, ik kreeg meer vertrouwen in mijn lichaam en mijn angsten verdwenen voor een groot deel. Ook voel ik mij veel vrijer om te uiten zoals ik echt ben. Ik ben veel spiritueler geworden, meer verbonden met de natuur en wil meer genieten van het leven. Liefde is het antwoord voor al onze problemen, al is dat helaas in deze wereld niet altijd te realiseren. 

Ayahuasca als redmiddel; het klinkt voor veel mensen vast zweverig. Toch zou ik willen dat het stigma over het gebruik ervan verdwijnt. Ik heb ayahuasca inmiddels een paar keer gedaan. Een ceremonie gaat onder begeleiding van getrainde mensen. Voor sommigen zou het, net als voor mij, een oplossing voor bepaalde problemen kunnen zijn die reguliere psychotherapie niet biedt. Zodra ik weer negatieve gevoelens ervaar, denk ik even terug aan mijn trip. Dat brengt me dan met beide benen op de grond.’