Skip to main content

‘Ik vind dat de educatie en informatie omtrent drugs hevig worden gecontroleerd en gestigmatiseerd’

‘Mijn eerste drugservaring was met wiet. Ik had geen flauw idee hoe het werkte. Ik was volgens mij 13 jaar oud toen ik een waterpijp rookte met mijn neef, en die viel helaas niet zo goed. Ik kreeg een bad trip: ik werd er misselijk van en dacht steeds dat ik moest overgeven. Vreselijk was het. Ik begreep daarom ook niet waarom het zo cool was om te blowen. Zelf was ik daarna niet bepaald fan van wiet. 

Mijn meest memorabele ervaring met drugs was toen ik voor de eerste keer LSD nam. Ik was samen met mijn vrienden in de bergen, omringd door bossen. Na het ontbijt kwamen we in een cirkel bijeen en namen we het allemaal tegelijk in, als een soort ritueel. Daarop volgde een waas aan gelach, een gevoel van vrijheid, en het leek alsof de tijd stil stond. Die zonsondergang leek een eeuwigheid te duren.

Ik vind dat de educatie en informatie omtrent drugs hevig worden gecontroleerd en gestigmatiseerd. Drugs worden te eenzijdig in kaart gebracht. Overheden hebben hele campagnes ontworpen om recreatief drugsgebruik in een slecht daglicht te zetten. Ik heb niet per se het idee dat ze ons welzijn hiermee proberen te beschermen. Door het vertellen van deze verhalen en het openbreken van dit dialoog hoop ik dat we drugsgebruik van het huidige stigma af kunnen helpen. Wiet is namelijk niet per se de gateway naar heroïne.’