Skip to main content

‘De een gaat na een stressvolle week een biertje drinken in de kroeg, de ander neemt een kwartje. Die ander ben ik dus’

‘Ik heb me altijd tot drugs aangetrokken gevoeld. In groep acht – dan ben je elf, twaalf – hield ik er al een spreekbeurt over. Toen ik zestien was stond ik op de skatebaan en een maatje van mij had XTC pillen. Mijn broer gebruikte al wel dus ik belde hem en hij zei: ‘Ik denk niet dat het bij een keer blijft, en ik raad aan om het te doen in een fijne setting met mensen waar je je veilig bij voelt. Dus ik zou nog even wachten’. Een dik jaar later, met een vriendengroep op Vlieland, kwam het als plan weer voorbij. Toen stuurde hij mij een enveloppe pillen en een heel lief briefje met uitleg hoe het verstandig te gebruiken, en de tekst, ‘Geniet ervan’.

Als groep ergens een huisje huren met de intentie het allemaal tegelijk te doen: euforisch is dat. Je wordt opener. Je bent beter in staat dankbaarheid te uiten, of je zorgen om iets of iemand. En het is een hele fijne uitlaatklep. De een gaat na een stressvolle week een biertje drinken in de kroeg, de ander neemt een kwartje. Die ander ben ik dus.

De sleutel is dat je het verantwoord doet. Altijd testen, zeker weten dat het kwaliteit is. Opletten hoe laat je het neemt, zodat je niet gaat bij nemen voordat het inslaat. Bewust zijn ook van wat je verder eet en drinkt. Het is in Nederland heel goed mogelijk om dat allemaal ok te doen. Een programma zoals Spuiten en Slikken vind ik een perfecte indicatie van onze beschikbaarheid van informatie. Dat vind ik zo mooi om te zien. Want we hebben niet allemaal een broer die je weg al heeft bewandeld.’