Skip to main content

‘Drugs wordt toch wel gebruikt – of je het nu verbiedt of niet – dus kan je er toch beter een gereguleerd systeem van maken waarbij je een veiligere gebruiksomgeving creëert en ook meteen drugscriminaliteit de das om doet’

‘Mijn eerste keer dat ik echt een life changing moment had met drugs was tijdens mijn eerste pil op Awakenings Festival in 2018. Echt een eye-opening ervaring was dat: opeens compleet verbonden met iedereen om je heen, muziek beter begrijpen, en totaal in de flow zitten. Na die ervaring en degene die daarop volgden, was ik een socialer en meer open-minded persoon geworden, met een andere levensrichting. I have no regrets.

Ik denk dat bepaalde drugs, met de juiste intentie en setting, echt constructief kunnen zijn. Bijvoorbeeld psychedelica, als je ziet hoe dat gebruikt kan worden voor therapeutische doeleinden dan moet je wel toegeven dat dat iets anders is dan “destructieve” middelen zoals meth en heroïne.  Mij lijkt het een goede als het onderscheid tussen die verschillende middelen beter worden benadrukt in legislatie. Het is toch best bizar dat een drug zoals paddo’s of LSD – waardoor je in dieper contact met jezelf en de wereld om je heen leert te staan – op dezelfde manier wordt behandeld als een zwaar verslavend, giftig middel zoals crystal meth?

Mijn utopische wereldbeeld is dat op een gegeven moment middelen zo zijn gelegaliseerd, dat je gewoon bij een festival je drugs zou kunnen halen. En dat je weet dat het goed is, omdat het legaal en gereguleerd is. Het lijkt me dan wel verstandig om te werken met iets als een drugspas, die je na een soort kennistoets en psychologische test kan krijgen. Drugs wordt toch wel gebruikt – of je het nu verbiedt of niet – dus kan je er toch beter een gereguleerd systeem van maken waarbij je een veiligere gebruiksomgeving creëert en ook meteen drugscriminaliteit de das om doet. Natuurlijk zullen er nog een heleboel stappen tussen nu en dat punt liggen, maar als ik zie hoe mijn ervaringen aan drugs positief effect op mij hebben gehad, denk ik dat het wel de manier is waarop we uiteindelijk met drugs om moeten gaan.’