Skip to main content

Eens in de zoveel dagen een minibeetje truffel consumeren – een hype in Silicon Valley –kán een mens veel goeds doen. Wie ook wil experimenteren met microdosing koopt zijn psilocybinetruffels eenvoudig online. Bijvoorbeeld bij Microdose Pro van Nils Paar en Gino Taselaar, dat microdosing-pakketten en -abonnementen verkoopt, een bedrijf dat ze startten met een half idee en wat lef in hun donder.

Tekst Isa Davids 

Hoe zijn jullie op het idee van microdosing-abonnementen gekomen?

Gino: ‘We werkten beiden in marketing, tot het aan het begin van de coronapandemie ineens een stuk rustiger was. Dat was even schakelen, want we hadden ineens zeeën van tijd. Wij werkten al heel lang samen en we zijn tijdens die eerste lockdown eens gaan zitten om te bedenken wat we nou echt leuk vinden om te doen. Agency’s zijn natuurlijk niet erg schaalbaar. Je steekt vrij veel energie in een bedrijf, maar je loopt er soms toch tegenaan dat er een maximum aantal uren in een week zitten. Vandaar dat we gingen brainstormen.’

Nils: ‘Ik heb een lijstje waarop ik mijn “some day, maybe-ideeën” schrijf. Daar had ik ook microdosing op gezet. Ik dacht alleen: de wereld is daar nog helemaal niet klaar voor. Misschien in Silicon Valley ja, maar hier nog niet. Tot ik een vriend sprak die het aan het doen was. Hij zei dat hij zijn middelen gewoon via een webshop had gekocht. Is dit al gaande, dacht ik? Toen besloten we het toch eens nader te onderzoeken. We hebben een website opgezet, puur om te checken of er al vraag naar microdosing was. We hadden verder nog helemaal niks. Alleen een webpagina en een Instagramprofiel.’

 Nils: ‘Ik heb een lijstje waarop ik mijn “some day, maybe-ideeën” schrijf, daar had ik ook microdosing op gezet. Ik dacht alleen: de wereld is daar nog helemaal niet klaar voor’

Gino: ‘Vervolgens maakten we een post waarin stond dat we live waren, die linkte naar een aanmeldformulier. Binnen drie dagen hadden we meteen een supergroot aantal aan  aanmeldingen. Maar toen moesten we de andere kant nog even uitzoeken. We hadden namelijk nog helemaal niet nagedacht over de legaliteit. We zijn eerst de KVK gaan bellen, daar konden we ons gewoon registreren. Ook de Gemeente Amsterdam deed niet moeilijk, we hadden geen vergunningen nodig omdat we geen fysieke verkoopplaats hadden.’

En toen?

Gino: ‘Toen het begon te lopen, zijn we meteen begonnen met het afnemen van interviews onder onze gebruikers. Daar kwamen echt verrassende resultaten uit. Ons plan ontstond op basis van het idee dat je van microdosing productiever zou worden. De hele site was ingericht op testosteron en Joe Rogan-achtige types. Wat bleek? De helft van onze klanten is vrouw. Hoe kan dat nou weer, vroegen we ons af. Uit die interviews kwam naar voren dat er eigenlijk al veel meer awareness over microdosing bestaat dan we hadden verwacht. Vice publiceert er bijvoorbeeld al jaren over. Het schijnt dat veel vrouwen microdosing gebruiken om makkelijker door hun cyclus heen te komen. Maar ook iemands emotionele gesteldheid is een belangrijke reden voor gebruik. Microdosing kan bijvoorbeeld werken tegen winterdepressies, dat wisten we helemaal niet toen we dit avontuur aangingen.’

Al doende leren, dus?

Gino: ‘Precies. Inmiddels weten we veel beter wat microdosing voor effect heeft op je mood. Pas als je klanten nabelt leer je dat allemaal. Dat is waarom we Djai Baaten (een psycholoog, red.) erbij hebben gehaald. We merkten dat we vragen en opmerkingen kregen over mood en emoties waar we helemaal niets mee konden.’

Nils: ‘We doen het zelf om productiever te zijn, maar in de praktijk kregen we ook te maken met mensen die veel serieuzere vragen stellen en met zware problemen kampen… Iemand klopte bij ons aan met suïcidale gedachten. Een ander was gediagnosticeerd met kanker en wilde graag advies inwinnen. Toen dachten we: wat kunnen we nou met dit soort vragen? We zijn hier niet voor opgeleid. Daarom was het belangrijk om er iemand als Djai bij te betrekken. Hij kan bijvoorbeeld ook selecteren wie er in aanmerking komt voor microdosing. Mensen met zware depressies wordt het afgeraden. Maar er is een heel groot grijs gebied tussen ‘niet-zo-lekker-in-je-vel’ en ‘depressie’. Hij kan daarin aansturen en advies geven.’

Wat is jullie eigen ervaring met psychedelica?

Nils: ‘Eigenlijk was vooral ik er al in geïnteresseerd. Toen ik 22 was, heb ik voor het eerst LSD gedaan en dat was meteen een heel hoge dosering. Ik dacht toen: what the fuck, het was echt life-changing. Ik was nieuwsgierig naar mijn eigen bewustzijn, dat was de reden waarom ik het deed. Door deze ervaring wilde ik psychedelica verder verkennen. Dus begon ik er meer mee te testen. Ik werkte met hoge doseringen om mezelf beter te begrijpen. Zo leerde ik ook steeds meer over microdosing, en hoe het als tool gebruikt kan worden om productiever te zijn. Ik ging dus zelf experimenteren met microdosing, zonder begeleiding, maar dan met LSD. Knipte ik zelf zegels of ik hield een voorraad druppels in mijn koelkast. “Niet aankomen, dat is LSD,” moest ik dan af en toe tegen m’n huisgenoot zeggen. Later kwam ik erachter dat je het in Nederland dus gewoon met psilocybinetruffels kunt doen.’

Is dat een groot verschil?

Nils: ‘Voor de fijnproever is het iets anders. LSD is wat scherper, om het zo te zeggen. Het is moeilijk uit te leggen als je het niet hebt gebruikt. Truffels ervaar je meer in je lichaam en zijn iets minder goed te doseren. Je weet dus nooit exact hoe sterk ze zijn. Bij paddo’s is dat nog moeilijker. Bij LSD is dosering gewoon iets makkelijker, maar dat is weer niet legaal in Nederland. Het mooie van truffels is dat we ze ook gewoon naar andere landen mogen verzenden. Dat is best uniek. Naast Brazilië, Nepal en Jamaica is Nederland het enige land van waaruit dat kan. We zijn er dan ook vroeg bij. Hoewel: je ziet dat bij landen als Amerika het nu wel heel snel gaat. De houding tegenover microdosing wordt steeds opener. Daar lopen sommige staten op ons vooruit. Dat is een goed teken, want de markt in psychedelica gaat zich de komende tien jaar denk ik nog veel verder ontwikkelen.’

Is het jullie ambitie om zo snel mogelijk de internationale markt te veroveren?

Gino: ‘We shippen nu al internationaal binnen de EU. Daarbij testen we de markt bij allerlei verschillende landen. Dat doen we door middel van het runnen van ads. Je ziet dat een land als Duitsland echt nog voorzichtiger is, daar zien ze truffels nog echt als drugs. De vraag is daar dan ook nog minder. Ierland daarentegen gaat bijvoorbeeld weer als een speer, daar krijgen we veel bestellingen. Dat komt omdat ze een heel andere geschiedenis hebben met psychedelics. Net als in Estland, dat verwacht je toch niet. De vraag is daar enorm. We proberen dus gewoon per land te testen, dat doen we aan de hand van advertenties. 

Gino: ‘In Estland zijn we ontzettend populair, de vraag is daar enorm’

Microdosing met truffels is dus nog wel een taboe? Hoe merk je dat verder?

Gino: ‘Mensen willen er wel over praten met bijvoorbeeld een goede vriend, maar het is geen onderwerp dat ze met hun ouders bespreken. Ik denk wel dat dit heel snel gaat veranderen.’

Nils: ‘Ik zie dat bijvoorbeeld al bij mijn moeder. Een aantal jaar geleden zei ze tegen mij: wat is dit voor onzin? Inmiddels appt ze of ik nog truffels heb. Het kan dus echt heel snel gaan.’

Gino: ‘Het verschilt ook heel erg per regio. Het klinkt een beetje stom om te zeggen, maar wij maken de markt. Als je namelijk ziet dat twee ‘normale’ jongens achter dit merk zitten, helpt dat enorm. We noemen ons product bewust zelf ook geen drugs en vergelijken het hier ook niet mee. Door het zo te presenteren en door ons gezicht op het concept te plakken, winnen we het vertrouwen van de klant en wordt het zo ook minder een taboe. Dat gebeurde eerst al in Amsterdam, maar nu ook in andere steden in Nederland. Ik kom uit het Zuiden, en in Breda zeiden ze dan: Gino verkoopt drugs op het internet. Maar nu, een jaar later, zie ik dat steeds meer vrienden het een keer willen proberen. Het stelt ook niet zo veel voor. Zeker als je je aan de doseringen houdt. En zelfs daar overheen gaan is niet zo erg.’

Nils: ‘Het experimenteren hoort er wel een beetje bij, het is leuk om die sweet spot op te zoeken. Iedereen heeft namelijk zijn perfecte dosis, bij mij is dat bijvoorbeeld 0,3 gram per keer. Je zult een keer meemaken dat je iets te veel neemt. Dat is niet zo erg, het enige wat er gebeurt is dat je een beetje fysiek ongemak ervaart, vergelijkbaar met te veel koffie drinken. Verder valt het allemaal wel mee.’

Gino: ‘Het is ook grappig dat microdosing nu wel veel meer wordt besproken, bijvoorbeeld ook in de gym. Buiten de steden gebeurt dat wat minder. Soms krijg je echt heel rare reacties, zoals: ‘What’s next, microdosing cocaine?’ Of het wordt vergeleken met heroïne. Die mensen ervaren truffels echt nog als drugs, dat kost gewoon tijd. Als iemand in je netwerk het doet, worden mensen toch snel nieuwsgierig. Mensen die kritisch zijn, zijn dat juist omdat ze er niets van afweten, zich er niet in willen verdiepen en toch hun mening willen uiten. Want dat moet tegenwoordig, of zo.’

Ik ben wel nieuwsgierig geworden, hoe werkt het proces dan precies?

Nils: ‘We verkopen truffels in strips van 6 doseringen van 1 gram. Dat is wel erg veel voor een eerste keer. De dosering verschilt dan ook echt per persoon. Bij de strips krijg je een weegschaaltje. Je slikt de hoeveelheid door met water, that’s it. Dan wacht je twee dagen, en doe je het opnieuw. Bij het starterspakket voorzien we mensen van een handleiding, waarin precies staat hoe je bijvoorbeeld slim kan doceren.’

Gino: ‘Verder is het belangrijk om te journallen, om bij te houden hoe je je voelt. En het is denk ik erg belangrijk om doelen voor jezelf te stellen. Jezelf de vraag stellen: wat wil ik hiermee bereiken? Sommige mensen gaan erin zonder doel, maar ik zou aanraden om wel een doel voor ogen te hebben. Microdosen stelt je in staat makkelijker goede gewoontes aan- of slechte gewoontes af te leren. Bijvoorbeeld productiever werken, of minder koffie drinken.’

Nils: ‘Je hebt een groep die microdosing een beetje vergelijkt met de pil in de film Limitless, maar zo werkt het absoluut niet. Dat is ook niet de intentie. Maar toen ik wilde stoppen met koffie drinken, ben ik met hulp van microdosing langzaam mijn gewoonte af gaan bouwen. Maar je kunt ook minder concrete doelen stellen, zoals beter in je vel zitten. Jezelf minder onder druk zetten. Daar kan het heel goed bij helpen. Wat wel kan, is dat je tijdens het microdosen ineens een probleem ontdekt waarvan je niet wist dat je het had. Dat heeft te maken met het feit dat psychedelics an sich non-specific amplifiers zijn. Psychedelica zijn immers producten die iets naar boven halen. Ik was de eerste week van mijn protocol ineens heel moe en zat constant te gapen. Dat was voor mij een signaal dat ik rust nodig had en dat kwam pas naar voren door de truffels. Vandaar dat ik de eerste week een soort van offline ging leven, puur om bij te komen.’

Gino: ‘Voor mij haalt het andere emoties naar boven, ik kan bijvoorbeeld meer genieten van dingen. Als ik werk, zit ik in een flow en sta ik niet altijd stil bij mijn emoties. Zelfs niet als we iets te vieren hadden. Kijk bijvoorbeeld naar het interview in Quote. We werden gepubliceerd in het blad en gingen daarna weer heel snel door alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Totdat ik ineens vijftig berichten daarover in mijn LinkedIn-inbox kreeg, toen pas besefte ik dat het eigenlijk best wel vet was. Maar het werkt beide kanten op. Ik baal ook meer op momenten dat het minder gaat. Maar ach, juist de positieve én negatieve kanten geven charme aan het leven.’

Ook benieuwd wat de psychoactieve zwamsoort voor jou kan betekenen? Een starterspakket kun je gemakkelijk hier bestellen.

Leave a Reply