Skip to main content

‘DEX-amfetamine heeft me niet geholpen. Inmiddels zet ik mindfulness in. Ook ben ik voorzichtig geworden met drugs die je neurochemie kunnen uitputten, en gebruik daarom alleen een paar keer per jaar truffels’

‘Er zijn flink wat misvattingen over drugs, mensen praten er niet graag over en hebben er een beeld bij. Om dat beeld kleur te geven steun ik dit project. Door mijn ervaringen te delen hoop ik mensen een ander perspectief mee te geven.

Toen ik ging afstuderen voor mijn bachelor en master kwam ik erachter dat ik het lastig vond om gemotiveerd te blijven en mijn concentratie vast te houden. Dat voelde uitzichtloos en ik begon te denken dat er iets mis met me was. Ik wilde ermee aan de slag en ik vroeg me af of het wellicht ADHD was. Een duidelijke diagnose kon niet gemaakt worden maar het advies kwam neer op: ‘laten we het proberen en als DEX-amfetamine je geconcentreerder maakt, dan heb je waarschijnlijk ADHD.’ En het werkte fantastisch! Ik werd erg productief, begon meer aan mezelf te denken en kon elke dag de wereld aan. Dat ging anderhalf jaar lang door, vijf dagen per week. Mijn partner destijds merkte op dat ik er een akelig mens van werd. Mijn inlevingsvermogen ebde weg en ik voelde me minder empathisch naar anderen. Daarnaast sliep ik slecht, had ik geen honger meer, knarste ik de hele dag mijn tanden; allemaal ‘normale’ bijwerkingen zo werd me verteld. Ook was het normaal dat je na uitwerking van de medicatie, nog slechter kon concentreren dan normaal en dat je stemmingswisselingen kreeg. Niet gebruiken was geen optie meer vanwege deze bijwerkingen. Ik zat eraan vast. Door deze ervaring vraag ik me af in hoeverre de gezondheidszorg echt gezond is.  Wat mij werd aangeboden was slechts symptoombestrijding. Omdat afhankelijkheid van deze medicatie wordt ontkend, krijg je hiervoor ook geen nazorg. Ik werd me ervan bewust dat ik functioneerde bij gratie van een medicijn en het meer uit mezelf moest halen. DEX-amfetamine brengt je niet tot inzichten en heeft me niet geholpen om te gaan met moeilijke perioden. Inmiddels ben ik van die troep af en zet ik mindfulness in. Ook ben ik voorzichtig geworden met drugs die je neurochemie kunnen uitputten, en gebruik daarom alleen een paar keer per jaar truffels. De inzichten die trips kunnen bieden in vergelijking tot DEX-amfetamine zijn in mijn ervaring veel gezonder.’