Skip to main content

‘Dit soort dingen wegstoppen als zijnde “ongewenst” zorgt ervoor dat er geen verbetering kan komen, je duwt dingen alleen steeds verder weg in een oncontroleerbaar, gevaarlijk, grijs gebied.’

‘Als een kind van de 60/70er jaren ben ik opgegroeid met de afschuwelijke excessen die ontstonden doordat mensen verslaafd raakten aan de heroïne en andere troep. Dat probleem is zo lang weggestopt, dat er op een gegeven moment overal vieze naalden lagen. Daarnaast  waren mensen dodelijke ziektes zoals hepatitis en AIDS aan elkaar aan het overdragen. Pas toen de overheid hier op een vriendelijke manier mee om ging, en men opvang en een wisselpunt voor schone naalden ging leveren, kon dit probleem verminderd worden.

De conservatieve “see no evil” manier van besturen is bewezen funest voor situaties zoals deze. Je ziet het bijvoorbeeld ook met abortus. Je stopt mensen niet als ze een abortus nodig hebben, en je stopt mensen ook niet als ze op zoek zijn naar drugs. Het enige wat je doet, is een onveilige omgeving creëren om deze zaken heen. Mijn eigen grootmoeder is overleden aan een illegale abortus, dat kan ik nog steeds niet bevatten. 

Dit soort dingen wegstoppen als zijnde “ongewenst” zorgt ervoor dat er geen verbetering kan komen, je duwt dingen alleen steeds verder weg in een oncontroleerbaar, gevaarlijk, grijs gebied. Dan gaat het bijna altijd mis. Dat zie je overal. Kijk bijvoorbeeld naar de drooglegging in Amerika. Er was geen regulatie, maar men wou nog steeds alcohol. Dan gaan mensen dus onveilig moonshine stoken, waar giftige methanol in zit.

Wij hebben thuis onze kinderen nooit gezegd dat ze geen drugs mogen gebruiken, maar we hebben wel altijd verteld wat de risico’s zijn, waar je je drugs zou kunnen laten testen, en vooral dat ze hun eigen keuzes moeten kunnen maken. Zonder voorlichting kom je nergens, en het lijkt me een stuk betere manier van dealen met dit soort onderwerpen dan het weg te stoppen en het demoniseren.’