Skip to main content
Doortje

‘Ik zou psychedelica in principe aan iedereen aanraden, mits je mentaal stabiel bent’

‘Op mijn 17e probeerde ik voor het eerst XTC, met vrienden thuis. Later kwam daar ook coke en M bij. Niet teveel, want ik vind het lekker om een beetje aan te staan – zodat je uren kunt dansen – maar wil niet helemaal de weg kwijt zijn. 

De laatste tijd experimenteer ik vooral met psychedelica. Ik microdose LSD, dan voel je meer verbinding, kleuren en geluiden worden warmer, je voelt je vrij maar je bent nog wel helder. Truffels openen een emotionele laag waardoor je inzichten krijgt die helend werken. Ik zie truffels dan ook meer als een medicijn en ik zou psychedelica in principe aan iedereen aanraden, mits je mentaal stabiel bent. En dan kom je gelijk bij het belang van educatie: als je drugs wil gebruiken heb je de verantwoordelijkheid naar jezelf en anderen om je goed in te lezen. Zodat je weet wat het doet, hoe te doseren, welke setting je moet creëren en vooral wat te doen als het een keer fout gaat.

Ik vind daarom het bestaan van smartshops zo geweldig. Mensen die daar werken hebben liefde voor hun vak, pakken hun verantwoordelijkheid, en verschaffen de nodige informatie. Je voelt zoveel liefde voor het product. Als je de winkel uitloopt, roepen ze: “Fijne reis!”

Hoe anders is dat met xtc waarvoor je ergens schimmig moet afspreken met een of andere dealer? In dat productie- en verkoopproces zit nul liefde of verantwoording, en dat merk je. Wat als we dat ook legaliseren? Ik ben van mening dat daarmee de zwarte markt – met alle ellende die erbij hoort – tegengewerkt wordt. Toch kan dat naar mijn mening niet bij alles; sommigen middelen zijn dermate verslavend en slecht voor de wereld dat ik denk dat het geen goed idee is om daaraan te beginnen. En daar ligt natuurlijk de moeilijkheid en nuance: juist die illegaliteit maakt het toch aantrekkelijker voor velen.’