Skip to main content

The Drug Harm Index van David Nutt

David Nutt is arts en psychiater. Hij schreef onlangs het boek ‘Drugs without the Hot Air’, waarin hij de gevaren van alcohol en andere drugs weerlegd. Hieruit ontstond The Drug Harm Index. In deze index doet hij onderzoek naar 20 soorten drugs die scoren op 16 verschillende criteria: negen zijn gerelateerd aan de schade van het individu en zeven voor de schade aan de samenleving. Het resultaat is verbluffend.

In de grafiek vind je de 20 soorten drugs die zijn onderzocht. Zo zijn bijvoorbeeld de effecten van deze drugs op de mentale en fysieke gezondheid onderzocht. Maar is er tevens gekeken naar de sociale schade van deze typen drugs, waaronder misdaad, milieuschade, economische kosten en internationale schade. 

In het onderzoek komt naar voren dat het gebruik van heroïne op de eerste plaats, crack op de tweede plaats en methylamfetamine het meest schadelijk is voor de gebruiker zelf. 

Dit terwijl alcohol als eerste, crack op de tweede plaats en heroïne op de derde plek het meest schadelijk is voor anderen. Zodra de twee deelscores met elkaar werden gecombineerd eindigde alcohol toch met een grote voorsprong op de eerste plek, gevolgd door heroïne en crack. Volgens Nutt is er dan ook een logische reden dat alcohol op de eerste plek komt. 

Zo geeft hij aan dat crack een stuk verslavender is dan alcohol. Omdat alcohol echter wereldwijd veel meer wordt geconsumeerd, zijn er ook veel meer mensen die er verslaafd aan raken. 

Andere soorten drugs zoals xtc, LSD en paddo’s scoren in het onderzoek het laagst op alle criteria. Ondanks deze uitkomst worden binnen het politieke debat deze drugs vaak even gevaarlijk geacht als andere soorten drugs (zoals cocaïne en heroïne).

Het onderzoek van Nutt gaat fel in tegen het al lang bestaande classificatiesysteem voor drugs van de overheid. Het classificatiesysteem houdt maar weinig verband met de daadwerkelijke schade voor het individu en de samenleving. 

Meer weten? Het boek ‘Drugs without the hot air’ kun je hier bestellen.