Skip to main content
Eddie

‘Uit mijn ervaring kan ik stellen dat mensen die XTC of MDMA hebben gebruikt over het algemeen veel gezelliger zijn dan mensen die alcohol hebben gedronken. Iedereen is vrolijk en er zijn nooit vechtpartijen. Terwijl dit bij het gebruik van alcohol – wat legaal is – vaak wel het geval is’

‘Wanneer ik aan het werk ben en ik zie jongeren op straat blowen dan moet ik altijd aan mijzelf denken. Zo ben ik namelijk ook geweest, en ik vind dat je ook gewoon moet kunnen experimenteren. Maar wanneer iemand er slecht uitziet ga ik mij wel zorgen maken. Dan stap ik erop af en vertel ik dat ik op hun leeftijd ook zo was, maar dat het belangrijk is om niet in een sleur terecht te komen: een blowtje kan, maar wees er niet afhankelijk van. 

Ook tijdens mijn werk als beveiliger op festivals en in het nachtleven heb ik een hoop voorbij zien komen. Uit mijn ervaring kan ik stellen dat mensen die XTC of MDMA hebben gebruikt over het algemeen veel gezelliger zijn dan mensen die alcohol hebben gedronken. Iedereen is vrolijk en er zijn nooit vechtpartijen. Terwijl dit bij het gebruik van alcohol – wat legaal is – vaak wel het geval is. Daar gaat het in mijn ogen dan ook mis: mensen gaan kapot aan alcohol; raken hun baan, geld en familie kwijt; en jaarlijks gaan er veel meer mensen dood aan de gevolgen van alcohol dan aan drugs. En dat is gewoon legaal? 

Persoonlijk vind ik het geen probleem als iemand tijdens het uitgaan liever een pilletje of wat MDMA gebruikt i.p.v. alcohol. Doe waar je je goed bij voelt. Leef en laat leven. Het wordt echter een ander verhaal wanneer ik zie dat iemand meerdere hoeveelheden bij zich heeft: dit wordt gezien als dealen en is strafbaar. Dan moet ik gewoon mijn werk doen. 

De criminaliteit rondom drugs zie ik dan ook als de reden waarom drugs gelegaliseerd zou moeten worden. Wanneer drugs gelegaliseerd wordt, neemt de criminaliteit af. Ook zou je hoge belastingen kunnen invoeren. Hiermee maak je weer meer geld vrij voor de zorg. Zodat mensen – mocht het wel fout gaan – altijd ergens terecht kunnen. Ik denk niet dat meer mensen verslaafd zullen raken als er meer vrijheid is. Het is net zoals tegen een kind zeggen ‘Dit mag je niet doen”. Doen ze het juist. Mensen komen toch wel aan drugs. Dan kun je het beter legaal en veilig maken.’