Skip to main content

‘Drugs zijn zo leuk, en de meeste drugs hebben wel iets van wijsheid en extase in zich. Dat is kostbaar en mogen we niet verpesten’

‘Ik heb met de meeste drugs wel geëxperimenteerd; synthetisch, psychedelisch en natuurlijk. Met psychedelica heb ik geweldige ervaringen. Maar ik ben gestopt met het gebruiken van middelen die me angstig maken, zoals speed en cocaïne. Ze versterken mijn gevoel van glorie gewoon niet.  

Ik heb het gevoel dat mijn manier van gebruiken over het algemeen veranderd is. Ik gebruikte bijvoorbeeld ketamine in een feestsetting, maar nu zie ik ook de therapeutische doeleinden. De laatste keren heb ik ketamine gebruikt tijdens een genezingsritueel. Met ketamine kun je heel diep gaan, bijna zoals een meditatie door je te concentreren op de geluiden. Ik ben een muzikant en als ik creatief word, kom ik in een soort leegte. Ketamine versterkt dit nog meer. Ik duik gewoon in een andere dimensie. Ik vind het belangrijk om drugs te gebruiken met een bepaalde intentie. Dit doe ik ook met paddo’s en ayahuasca om in contact te komen met een dieper deel van mezelf. Ik realiseer me nu hoe verschillend het effect dan is. Wees echt bewust van hoe je je vooraf, tijdens en erna voelt. En je kan meer uit de ervaring halen nadat het fysieke gedeelte uitgewerkt is.

Hier in Nederland zijn drugs flink aanwezig, meer dan in Zwitserland. Mensen komen er gemakkelijk mee in contact en er is niet veel taboe op het kopen ervan. Maar ik ging naar het conservatorium en daar is het minder normaal om er open over te zijn. De school zou gebaat zijn bij meer openheid. Ik ging naar de jazz-afdeling en we hadden wat gesprekken over de aanwezigheid van drugs in de jazzgeschiedenis, maar alleen over de negatieve kant en de negatieve de negatieve effecten die het had op muzikanten. Muzikanten gebruik(t)en ook drugs om hun ervaring te verbeteren en zich vrij te voelen op het podium.

Drugs zijn zo leuk, en de meeste drugs hebben wel iets van wijsheid en extase in zich. Dat is kostbaar en mogen we niet verpesten. Door altijd meer te willen, de leegte te vullen of om te ontsnappen of je gevoelens te verdoven. En dat is een taboe: om mensen te vragen waarom ze drugs gebruiken. Wat wil je vieren? Of wil je gewoon ontsnappen? Ik zou willen dat we vaker met elkaar in gesprek gaan, ook als we high zijn, want wat is anders het nut van drugs?’