Skip to main content

‘Het huidige drugsbeleid is te repressief. Voorlichting en vrij testen lijkt me beter’

‘Drugs zijn voor mij middelen waardoor je waarneming – van je eigen gevoel en van je omgeving – verandert. Ik heb van alles geprobeerd: cannabis, lsd, ayahuasca, amfetamine en xtc. Ook rauwe cacao is voor mij een drug: het maakt me euforisch en ik kan er heerlijk op dansen. Maar ik kom er ook door in diepe, therapeutische processen.

Drugs geven mij plezier, ontspanning en wijze lessen. Met LSD voelde ik heel sterk de verbondenheid met alles. Ook had ik een ervaring van puur kosmisch bewustzijn, waarbij al mijn zintuigelijke waarneming wegviel. Dat maakte een diepe indruk: ik ben er milder en zachter door geworden. Cannabis helpt me de onrust in mijn lijf los te laten. XTC opent mijn hart en mind. En amfetamine geeft mij als ADHD’er focus en concentratie. Drugs versterken ook de verbondenheid met andere mensen: samen met vrienden pieken op XTC is waanzinnig mooi.

Zonder drugs heb ik vergelijkbare ervaringen. Met meditatie bijvoorbeeld, of verschillende soorten conscious dance: vijf ritmes, biodanza, ecstatic dance en trance dance. Door mijn drugservaringen herken ik het gevoel en ben ik er niet bang voor. Tegenwoordig is nuchter dansen mijn favoriete drug: conscious dance evenementen organiseren is mijn werk. Beide manieren – nuchter of onder invloed – sluiten elkaar niet uit. In mijn leven kunnen ze prima naast elkaar bestaan, van beiden kan ik intens genieten.

Het huidige drugsbeleid is te repressief. Voorlichting en vrij testen lijkt me beter. Legalisatie is de oplossing voor veel problemen, zoals drugscriminaliteit, overdoseringen en milieuvervuiling – want als legaal bedrijf hoef je chemisch afval niet te dumpen. Ik zou willen dat het taboe op drugs verdwijnt. Ik gun het iedereen om niet stiekem te hoeven doen. Om gewoon op maandag naar je werk te gaan en te kunnen zeggen: ‘Ik heb zo’n fijne ervaring gehad dit weekend!’