Skip to main content

‘Waarom moet het altijd gaan over misbruik in plaats van over gezond gebruik?’

‘Mede door mijn baan heb ik een hoop dingen geleerd over mensen die drugs gebruiken, en in mijn persoonlijke leven heb ik ook genoeg geprobeerd. Door mijn eigen ervaring met bepaalde middelen heb ik kennis opgedaan die ik kan toepassen als ik als securityguard op een evenement iemand moet helpen die een bepaald middel heeft gebruikt. Ik weet waar iemand tegenaan loopt op het moment dat ze hulp nodig hebben. Ik kan dus veel beter met een situatie omgaan dan wanneer ik die ervaring niet zou hebben.Daarom is het zo jammer dat er zo’n taboe om middelengebruik heen hangt. Als het “imago” van drugs beter zou zijn, zouden de negatieve ervaringen van mensen ook een stuk minder erg kunnen uitpakken. Drugsgebruik wordt zo gestigmatiseerd dat mensen zich al een crimineel voelen op het moment dat ze iets zouden willen gebruiken. Daarom moet het allemaal stiekem, en is het dus ook zo veel moeilijker om mensen te helpen op het moment dat het niet goed gaat.

 

Natuurlijk, hier in Nederland hebben we het nog goed, je kunt je drugs laten testen, er is redelijk wat coulance en je krijgt niet de doodstraf voor een joint of XTC-pil, maar de drempel voor veilig gebruik wordt wel echt hoog gelegd. Daarnaast heb je ook genoeg mensen die hoge posities hebben in de politiek die fel tegen drugs zijn en het gewoon willen verbannen. Dat is toch bizar? De geschiedenis heeft laten zien dat dat nou net niet werkt.Zo raar en eng zijn de meeste drugsgebruikers niet. Degene die het raar en eng maken zijn de mensen op hoge posities die drugs demoniseren en daarmee de media aansturen om een negatief beeld over middelen en gebruikers te schetsen. Laat de andere kant ook zien! Waarom moet het altijd gaan over misbruik in plaats van over gezond gebruik en de gezichten daarachter?’