Skip to main content

‘Mensen vergeten door hun angst dat er ook positieve kanten aan drugs zitten’

‘Voor mij zijn de gesprekken die ik heb gehad met drugs op een goede indicatie van hoe bepaalde middelen me een stuk meer open-minded kunnen maken. Gesprekken van uren met vrienden, en soms met mensen die ik net heb ontmoet, waarbij ik nu en dan tot zulke bizarre realisaties ben gekomen waarvan ik zeker wist dat ik daar zonder dat middel nooit aan had gedacht. Dat lijkt me ook echt de meerwaarde van drugs. Ze zorgen ervoor dat je dingen op een andere manier kunt bekijken.Daarom vind ik het jammer dat dingen vaak compleet zwart-wit worden gezien. Mensen hebben meteen een oordeel klaar als ze horen dat je weleens drugs gebruikt, of ze denken dat een halve XTC-pil dodelijk is. Het gebeurt zo nu en dan inderdaad dat iemand sterft, maar de oorzaak daarvan zal denk ik echt niet een zuivere XTC-pil zijn geweest. Dat moet dus wel een slechte pil geweest zijn en de enige reden dat iemand zo’n pil kan krijgen is omdat drugs illegaal zijn!

Dat soort sensatieverhalen over dood en zo worden gebruikt om de gevaren over drugs enorm uit te vergroten. Maar die verhalen zijn dus vaak juist een goed voorbeeld van waarom drugs legaliseren een goed idee zou zijn, vind ik. Een slechte pil kan niet verkocht worden als je de verkoop reguleert, en dat zou toch positief zijn voor iedereen? Daarnaast staan dat soort verhalen echt niet in lijn met wat ik om me heen zie, en wat ik heb meegemaakt. Mensen vergeten door hun angst voor drugs weleens dat er ook nog positieve kanten aan drugs zitten. Ik denk juist dat het enorm belangrijk is om stoom af te blazen en even buiten de vaste normen en waarden te treden. Best mooi dat mensen dat met drugs kunnen ervaren.’