Skip to main content

GHB (gamma-hydroxy-butyraat) is een populair middel in het uitgaansleven. Het is eigenlijk een narcosemiddel, dat vrijwel altijd in de vorm komt van een stroperige vloeistof. GHB geeft je een gelukzalig en ontspannen gevoel. Je remmingen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je kan er bloedgeil van worden. Bovendien heb je er nauwelijks katers van. Het zou dus eigenlijk een ideaal middel zijn, ware het niet dat het ontzettend verslavend is en lastig te doseren. Het verschil tussen een dosis waarbij je je goed voelt en eentje waarbij je bewusteloos raakt (out gaat) is heel klein. Je kunt er dan zelfs aan overlijden. Er gebeuren regelmatig ongelukken met GHB.

Om de risico’s op overdosering zo veel mogelijk te beperken, kun je het middel beter nemen in speciaal ontworpen buisje; zo kun je de dosis precies afmeten. Ook kun je het beste een screenshot maken van je wekker iedere keer als je bijneemt; zo weet je precies hoe lang geleden je laatste portie was. Alcohol erbij drinken is sterk af te raden. Daarnaast is het middel bij regelmatig gebruik heel moeilijk om nog te stoppen. High Human Isabelle Ho Kang You gaat er goed mee om: ‘Ik doe het niet met grote regelmaat en dat gaat al jaren prima. Wat ik belangrijk vind is dat jonge mensen zich goed informeren, want het kan ook levensgevaarlijk zijn. Experimenteer verantwoord en kom erachter wat bij je past.’


GHB staat op nummer 9 van de 20 in de drug-harm index van professor David Nutt. Vooral de grote kans op overdosering maakt het middel riskant. Drugs zijn nooit zonder risico. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je graag door naar Jellinek, waar je meer kunt lezen over: werking/ risico’s/ verslaving.

°) Highhumans.com is een platform waar ervaringen centraal staan. De meningen verkondigd in High Humans confessies zijn persoonlijk en subjectief.  

Leave a Reply