Skip to main content

‘Ik vind het essentieel om stil te staan bij de vrijheid om te doen en laten met je eigen bewustzijn en lijf wat je wilt doen. Als dat niet eens is toegestaan, wat voor vrijheid heb je dan eigenlijk?’

‘Drugs, of zoals ik ze liever noem geestverruimende middelen, zijn een ontdekkingstocht naar binnen. Ze hebben me door de jaren heen nauwer in contact gebracht met mezelf. Drugs kunnen je geest verruimen, maar hebben ook een schaduwkant. Als je niet in balans bent, wordt dat versterkt. Dat is best confronterend af en toe – zeker als je nog niet weet hoe het werkt en er met twee gestrekte benen in vliegt. Het kan een vlucht worden om ze te nemen. Ook daarvan heb ik een hoop geleerd.

Als gevolg van een aantal negatieve ervaringen met dope ben ik rond mijn vijfentwintigste het spirituele pad opgegaan. Zo kwam ik in aanraking met dingen als meditatie. Toen heb ik een tijd lang helemaal geen middelen genomen. Ik voelde dat ik uit balans was, dus dat dat beter voor me was. Na verloop van tijd zijn paddenstoelen en later ook ayahuasca op mijn pad gekomen. Voor ayahuasca was ik eerst doodsbang, maar op een gegeven moment zag ik geen andere weg dan het te doen. In de laatste vier jaar heeft dat me veel geleerd over mijn proces, maar ook over loslaten en dingen kunnen plaatsen in de tijd waarin we leven.

Bewustzijnsverruimende middelen zijn een ervaring die je een ander perspectief geven. Het is heel moeilijk om te praten met mensen die drugs benaderen van de controlerende en onderdrukkende kant. Ze hebben geen idee waarover ze het hebben als ze daar zelf geen ervaring mee hebben. Daarom vind ik het essentieel om stil te staan bij de vrijheid om te doen en laten met je eigen bewustzijn en lijf wat je mag doen. Als dat niet eens is toegestaan, wat voor vrijheid heb je dan eigenlijk?’