Skip to main content
Guido van Diepen

‘…verbieden werkt niet. Wat wel werkt is meer educatie en een open debat, dat is waar Poppi Drugs Museum Amsterdam voor staat’

‘Op mijn vijftiende rookte ik voor het eerst een jointje. Nadat ik op mijn achttiende het boek ‘Uit je Bol’ had gelezen, over bewust drugsgebruik, probeerde ik van alles uit; een lijntje coke, speed, acid, paddo’s en XTC. Paddo’s vond ik helemaal te gek, mijn vrienden en ik rolden letterlijk over de grond van het lachen, maar het gaf ook introspectie; ik ging stilstaan bij wat ik echt belangrijk vond in het leven.

Ik gebruik gemiddeld een keer in de zes weken iets, altijd samen met andere mensen. Wat ik neem is afhankelijk van gelegenheid en de stemming. Ik denk tegenwoordig heel bewust na over wanneer ik iets neem; weegt de kater op tegen het plezier, voegt het echt iets toe? Elk jaar ga ik wel naar een festival, de dagen erna neem ik altijd de tijd om te herstellen. Verder blijf ik fit door te sporten en ritme te houden, ook in de weekenden. Ik zie drugs soms als een alternatief voor alcohol, ik drink graag op een feestje, maar ik zie alcohol wel als een hele harde drug, die schadelijker is dan veel mensen denken. Met een klein puntje ketamine of een kopje kratom kun je ook een leuke avond hebben, maar dat doe je minder snel omdat het sociaal minder is geaccepteerd.

Mensen zullen altijd drugs blijven gebruiken, verbieden werkt niet. Wat wel werkt is meer educatie en een open debat, dat is waar Poppi Drugs Museum Amsterdam voor staat. Ik ben mede-initiatiefnemer van dit museum in oprichting. Met het organiseren van pop-ups willen we meer voorlichting geven over drugs, het debat aanwakkeren en mensen uitdagen hun eigen ideeën over drugs onder de loep te nemen.

Nieuwsgierig? Kijk op Mainline & Poppi Drugs Museum Amsterdam.’