Skip to main content

‘Ik heb zelfs een keer een halve marathon gelopen toen ik net uit een ceremonie kwam en maar twee uur had geslapen. Die run heb ik m’n beste tijd ooit neergezet’

‘Ik begon op Texel op jonge leeftijd met alcohol, dat was normaal in die tijd. Maar alcohol maakte mij moe, en ik zag om mij heen weed-, LSD- & speedgebruik bij de hippie scene in de zestiger en zeventiger jaren. Dat wekte mijn interesse.

Toen ik in de seventies naar Amsterdam verhuisde maakte ik kennis met cocaïne, en in de eighties was ik er vroeg bij met de intrede van XTC. Ik heb het voorrecht in mijn leven met bijna alle drugs weleens kennis gemaakt te hebben. Van sommige ondervond ik gelijk de verslavende kracht, dan vocht ik en paste ik mee op. Ik zocht altijd naar een combinatie waarbij ik lichamelijke verslaving de baas bleef door het gebruik te koppelen aan gelegenheden.

Toen mijn dochter werd geboren en ik haar in de ogen keek dacht ik “deze verslaving gaat over alles heen”. Ik ging serieus aan mezelf werken en besloot ook mijn drugsgebruik te veranderen. Ik ging ayahuasca ceremonies bijwonen in verschillende settings waar het delen van de ervaring centraal stond. Dat in verbinding blijven stond haaks op het gebruik dat ik tot dan toe kende. In plaats van me leeg en ellendig te voelen na gebruik, was de ayahuasca een soort reinigingsritueel waarbij ik er juist met meer energie uitkwam. Ik heb zelfs een keer een halve marathon gelopen toen ik net uit een ceremonie kwam en maar twee uur had geslapen. Die run heb ik m’n beste tijd ooit neergezet.

De afgelopen tien jaar is het gebruik van drugs voor mij steeds bewuster geworden. Dat begon met een periode van geheelonthouding van drank en drugs als onderdeel van Vipassana meditaties. Dat heb ik jarenlang volgehouden, en dit maakte me bewust van het belang van verbinding tussen lichaam en geest. Een verbinding die makkelijk tot stand komt met een middel als ayahuasca maar veel meer commitment kost zonder. Dan moet je jezelf eerst 10 dagen 10 uur per dag in alle nuchterheid observeren, that’s a whole different cookie.’