Skip to main content
CONFESSIONS OF HIGH HUMANSPublieke confessie

Hawi de Jager

By december 27, 2020september 29th, 2021No Comments

‘…daarom hebben we een duidelijk, beter en veiliger drugsbeleid nodig. Een beleid dat de aanwezigheid van drugs in onze samenleving erkent en ervoor probeert te zorgen dat deze veilig worden gebruikt’

‘Veel landen hebben geprobeerd om een extreme regelgeving te hanteren voor drugs. Als je iets gaat verbieden dat mensen graag gebruiken, dan is de theorie dat de vraag ernaar niet verdwijnt.

Daarom denk ik dat een verbod geen oplossing is voor de lange termijn. Ik begrijp waarom het effectief is, want je ziet direct resultaat; er wordt iemand vervolgd. Maar dat is slechts een kortetermijnoplossing. We moeten erkennen dat mensen drugs gebruiken om verschillende redenen, creatief of medisch. Het is onvermijdelijk dat ze er op een manier wel aan kunnen komen. De manier waarop je aan deze stoffen komt is echter veel gevaarlijker als je ervoor kiest om het niet op een gecontroleerde manier te reguleren, waarbij je verantwoording kunt afleggen voor het gebruik. Daarom is een gecontroleerde regelgeving naar mijn mening veel effectiever dan een algeheel verbod op zulke stoffen. 

Tegenstanders gaan er echter automatisch vanuit dat het decriminaliseren van drugs het gebruik verhoogt. Maar als je kijkt naar Portugal, dat ernstige drugsproblemen heeft gekend, dan zie je dat het decriminaliseren van drugs heeft geleid tot een daling van drugsgebruik in het hele land.

Daarom hebben we een duidelijk, beter en veiliger drugsbeleid nodig. Een beleid dat de aanwezigheid van drugs in onze samenleving erkent en ervoor probeert te zorgen dat deze veilig worden gebruikt. Zo kunnen we bijvoorbeeld de mogelijkheid creëren om drugs te laten testen op veiligheid of bieden we hulplijnen aan die informatie geven over de specifieke effecten van bepaalde drugs. Door dit soort maatregelen te stimuleren maak je het gebruik van drugs over het algemeen veel veiliger en het is een betere aanpak voor de lange termijn.’