Skip to main content

‘Het is een natuurrecht om die planten te nuttigen. Ze zijn niemands bezit, maar een gift van de natuur. Mensen moeten de mogelijkheid hebben om in ceremonies onder goede begeleiding medicinale, bewustzijnsverruimende middelen te nemen’

‘Ik doe al mijn hele leven onderzoek naar entheogene stoffen en sacramenten, stoffen die als heilig worden gezien en die je – vaak in ceremoniële setting – in je lichaam stopt. De oude sacramenten waaruit het christendom en het jodendom zijn voortgekomen hebben mij lang gefascineerd, zoals de vliegenzwam (amanita muscana). In Siberië en Lapland wordt die nog steeds geconsumeerd. Hij werd hier vroeger ook genuttigd op feestdagen, maar de kerk heeft al die oer-sjamanistische gebruiken gekidnapt en gedogmatiseerd. De wijn die je in de katholieke kerk drinkt – het bloed van Christus – was ooit amanita-wijn. 

Medicinale rituelen en planten hebben me altijd gebiologeerd. Ik heb gezien hoe ze in de Amazone casiri-bier drinken met zijn allen en weet dat ze in Jemen qat bladeren eten – allemaal rituelen om samen te komen. De koffie die wij drinken is eigenlijk hetzelfde. Cannabis, nog zo’n sacrament dat over de hele wereld gebruikt wordt. Al die middelen hebben verschillende bewustzijnsveranderende effecten, maar alleen koffie, tabak, thee en alcohol zijn tegenwoordig bij ons nog sociaal geaccepteerd en legaal.

Ik ben een voorstander van ‘baas in eigen brein’ en het recht op teacher plants als psilocybe semilanceata, marijuana en dmt-houdende substanties. Het is een natuurrecht om die planten te nuttigen. Ze zijn niemands bezit, maar een gift van de natuur. Mensen moeten de mogelijkheid hebben om in ceremonies onder goede begeleiding medicinale, bewustzijnsverruimende middelen te nemen. De overheid zou daarin een goede rol kunnen spelen door alles compleet te legaliseren. Zolang er maar goede begeleiding en bescherming is van ervaren begeleiders of sjamanen die weten waar ze mee bezig zijn.

Als je liever experimenteert met stoffen die in een laboratorium gemaakt zijn, vind ik dat dat ook mogelijk moet zijn. Planten passen alleen veel beter bij ons lichaam. Als mensen volledige keuzevrijheid hebben denk ik dat ze vanzelf eerder zullen kiezen voor natuurlijke kwaliteitsproducten. ‘