Skip to main content

‘Ik sta voor wat ik gebruik, en voor wat ik niet gebruik. Tegelijkertijd vind ik alle drugs verbieden een verkeerde reactie. Regulering is ingewikkeld maar het Portugese drugsbeleid laat in ieder geval zien dat decriminaliseren niet leidt tot een toename in gebruik’

‘Ik denk dat iedereen wel iets zou kunnen leren van psychedelica, maar ik ben ervan overtuigd dat timing heel belangrijk is. Niet iedereen is er (even) klaar voor. In een fase waarin je echt niet lekker in je vel zit kan begeleiding een uitkomst of zelfs noodzakelijk zijn. Je hoort mij niet zeggen dat we iedereen lsd moeten voeren maar mensen zouden wel kunnen profiteren van een verruimde blik en een verruimd bewustzijn.

Niet iedereen staat open voor drugs, om allerlei redenen maar zeker ook vanwege het stigma. Ik zeg eigenlijk ook niet zo heel graag drugs. Die verzamelnaam vind ik niet echt passend voor een groep middelen die heel behulpzaam kunnen zijn maar ook veel kapot kunnen maken. De verzamelnaam drugs belemmert ook de ontwikkeling van verschillende toepassingen. Een familielid van mij is net afgekickt van methadon. Zij onderzoekt welke alternatieve middelen haar kunnen helpen zodat ze niet haar hele leven aan de antidepressiva vast zit.

Hier praat ik trouwens niet over coke, amfetamine, opium; al die bullshit waar zo veel geld mee verdiend wordt en waar bloed aan zit. Je kunt natuurlijk kunt een heel positief verhaal neerzetten over drugs maar ik vind dat we de schaduwkant niet mogen bagatelliseren en dat gebruikers verantwoordelijkheid moeten nemen voor de consequenties – van de volledige productieketen. Hierin speelt educatie een grote rol. 

Ik sta voor wat ik gebruik, en voor wat ik niet gebruik. Tegelijkertijd vind ik alle drugs verbieden een verkeerde reactie. Regulering is ingewikkeld maar het Portugese drugsbeleid laat in ieder geval zien dat decriminaliseren niet leidt tot een toename in gebruik. Hier zie je ook weer het belang van educatie: als je een generatie van roken af kunt helpen dan kun je geesten ook openen voor de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld psychedelica. Vertel mensen (en jongeren) over de verschillende ervaringen die mensen met drugs hebben, wees open over de effecten (lichamelijk en voor gemeenschappen wereldwijd) en laat ze dan zelf kiezen.’