Skip to main content
CONFESSIONS OF HIGH HUMANSPublieke confessie

Iris Lam (27)

By oktober 15, 2020mei 6th, 2021No Comments

‘…ik vraag mij soms af of die periode in Amsterdam anders was gelopen als ik een eerlijk verhaal over drugs had meegekregen vanuit mijn opvoeding, vanuit de maatschappij’

‘Mijn ouders hielden van wiet en drank en feest. Totdat zij zich bekeerden tot het Christendom. Vanaf toen was drugs taboe. In de Evangelische gemeente leerde ik dat je bij het eerste hijsje van een joint een levenslang contract ondertekent van gegarandeerde drugsverslaving. Ik zou onder een brug eindigen met een naald in mijn arm. 

Toen ik achttien werd verhuisde ik naar het Sodom en Gomorra: Amsterdam. Kreeg een vriendje. Die was veel ouder en gebruikte – tot groot ‘genot’ van mijn ouders – super veel drugs. Iedereen gebruikte drugs: vrienden, collega’s, klasgenoten, docenten. Opvallend genoeg lag er niemand onder een brug en ik begon mij af te vragen: als dat brug-verhaal niet klopt, wat is dan wél waar? 

Dat moest ik dus zelf uitzoeken. Dat vriendje was – net als zijn vrienden – een grootgebruiker. Dus ik volgde hun voorbeeld, ieder weekend gebruikte ik alles door elkaar. Wij noemden dat ‘cocktails’: XTC, coke, speed, MDMA, 2CB, GHB, LSD, Paddo’s en ketamine in variabele combinaties en hoeveelheden. Ik was gek op cocktails.

Twee jaar heb ik het volgehouden. Toen was ik door mijn reserves heen: mager, uitgeput en ongelukkig. Na nóg een weekend doorhalen werd ik ziek: keelontsteking, blaasontsteking, longontsteking en Roodvonk. Bijna dood bedacht ik me: volgens mij moet ik anders met drugs omgaan. Het ging uit met dat vriendje en ik verhuisde naar Den Haag.

Nu gebruik ik af en toe drugs, ééns in de paar maanden. Meestal psychedelica. Geen XTC of coke, dat vind ik zonde van mijn afweersysteem en gelukshormonen. Extremen opzoeken zit in mijn karakter, maar ik vraag mij soms af of die periode in Amsterdam anders was gelopen als ik een eerlijk verhaal over drugs had meegekregen vanuit mijn opvoeding, vanuit de maatschappij. Dan had ik het niet allemaal zelf hoeven uitzoeken. Hoe dan ook, ik ben blij dat ik er nog ben en ik ben blij dat ik het heb meegemaakt: ik heb zeker lol gehad.’