Skip to main content

‘Experimenteer verantwoord en kom erachter wat bij je past. En als iets niet bij je past, stop er dan mee’

‘Mijn allereerste harddrugservaring was het roken van heroïne op m’n 19e. Het trok me niet, ik werd er misselijk van. We waren jong en aan het ontsporen. Heroïne spuiten deed je gewoon niet en het roken ervan was een soort ‘chasing the dragon’. Veel spannender dan een jointje! Al gauw kwam ik erachter dat ik geen stoner ben, dat is m’n ding niet.

Het gebruik van cocaïne en heroïne lag destijds vrij dicht bij elkaar in die scene. Ik merkte dat coke meer bij mij past. Daarnaast vind ik het ook een enge drug. Coke is heel sneaky, waar je bij heroïneverslaving een heel traject in moet om van de lichamelijke verslaving af te komen, sluipt een coke verslaving heel makkelijk in je dagelijkse leven. Ondertussen ga je steeds meer liegen en bedriegen. Toen ik besefte dat ik eraan verslaafd raakte, ben ik er 13 jaar mee gestopt. Totdat ik besloot om een gezonde balans vinden. Geen drugs gebruiken is voor mij geen optie, het is onderdeel van m’n leven geworden. 

Tegenwoordig haal ik er veel uit omdat ik heb geleerd om er verantwoord mee om te gaan. Ik ben altijd bezig, druk en ik laat nooit het achterste van m’n tong zien. De cocaïne help me om over mijn gevoelens te praten zonder dat ik me verlies in de emoties. De coke houdt me scherp; ik kan dan m’n emoties toelaten, voelen en kom vervolgens vaak tot een rationele oplossing. Dat helpt me verder. Door de coke vallen dingen wat meer op hun plek voor mij. Het maakt processen in mij wat helderder. 

Ook GHB heeft een belangrijke rol in m’n leven. Omdat ik het ‘Aziatische gen’ heb, kan ik slecht tegen alcohol. Als je uppers gebruikt dan heb je ook een downer nodig. Anders hou je het niet vol. Niemand doet alléén speed en coke. Het is nu dé taboe drug en daarom wil ik er wat over delen. Ik doe het niet met grote regelmaat en dat gaat al jaren prima. Wat ik belangrijk vind is dat jonge mensen zich goed informeren, zeker wat betreft GHB want het kan ook levensgevaarlijk zijn. Experimenteer verantwoord en kom erachter wat bij je past. En als iets niet bij je past, stop er dan mee.’