Skip to main content

‘Na mijn eerste pilletje had ik geen idee waarom er zo’n stigma rondom deze drug heen hangt’

‘Mijn eerste ervaring met drugs was toen ik 13 was, ik begon toen met blowen en drinken. Al snel kwam ik erachter hoe interessant ik geestverruimende middelen vond. Op mijn 16e besloot ik met een groep vrienden voor het eerst harddrugs te proberen. Een oudere kennis van ons had verteld over zijn ervaring met XTC. Niet veel later zat ik met 10 klasgenoten in de trein op weg naar ons eerste festival. Na mijn eerste pilletje had ik geen idee waarom er zo’n stigma rondom deze drug heen hangt. 

Een aantal weken later bevond ik me weer op een feestje, en hier werd mij aangeraden om eens 4-fmp te proberen. Ik had zo’n goede ervaring gehad met XTC dat ik verder niet de moeite nam om hier research over te doen. Dit was een grote fout, het effect was heel anders dan ik had verwacht. Op het feestje zelf had ik het ontzettend naar mijn zin, maar toen ik thuis kwam merkte ik dat ik niet kon slapen. Dit was mijn eerste ervaring met plafonddienst. 

De volgende dag besloot ik op te zoeken wat er mis was gegaan, en kwam ik erachter dat je deze drug niet continu bij moet nemen. Ik heb mijn lesje wel geleerd toen, want ik moest die dag gewoon om half 9 in de les zitten. Mijn vrienden lachen hier nog steeds over. 

Het belangrijkste voor mij is dat je – als je drugs gaat nemen – weet wat je gebruikt. Het is dus belangrijk om van de voren onderzoek te doen. Verder denk ik ook dat het belangrijk is om drugs altijd te doen in een veilige omgeving, met je vrienden. Dan heb je een vangnet als het een keer wel mis gaat.’