Skip to main content

‘Het onderwerp microdosing sprong er voor mij uit, omdat het direct verbonden is met het dagelijkse leven – het is voor een breder publiek toegankelijk’

‘Als student had ik een bijbaantje bij een internet-smartshop. Mijn eerste keer paddenstoelen was met collega’s. Ik heb veel gelachen en me over van alles verwonderd, maar bleef ook in mijn hoofd: ik kon me niet goed overgeven aan andere vormen van bewustzijn. Later heb ik thuis in mijn eentje vijf gram paddo’s genomen. Toen ging ik wel echt diep. Ik was zeer onder de indruk van waar de mind toe in staat is. Daarna heb ik meerdere plantmedicijn ceremonies bezocht. 

Ik kwam tot de conclusie dat psychedelica echt iets kunnen betekenen voor de mensheid. Ik werd vrijwilliger bij Stichting Open en was betrokken bij de oprichting van de Psychedelic Society. Het onderwerp microdosing sprong er voor mij uit, omdat het direct verbonden is met het dagelijkse leven – het is voor een breder publiek toegankelijk. 

In 2017 richtten we het platform microdosing.nl op. Kennis en ervaringen uitwisselen staat centraal. Daarnaast kloppen mensen bij ons aan voor een consult of coachingstraject. We onderzoeken of microdosing geschikt is en bekijken welke mogelijkheden het beste aansluiten bij iemands persoonlijke situatie. De perfecte dosering interfereert niet met je dagelijkse bezigheden: dat is vaak even zoeken. 

Microdosing versterkt de concentratie, terwijl je innerlijke criticus afzwakt. Mensen ervaren meer flow in hun leven en zitten lekkerder in hun vel. Tot nu toe is hier voornamelijk anekdotisch bewijs voor, nog niet wetenschappelijk. We zijn dus onze eigen proefkonijnen. Het is duidelijk dat de manier waarop je psychedelica gebruikt minstens zo belangrijk is als het middel zelf: hoe meer innerlijk werk je besluit te doen, hoe meer voordeel je eruit zult halen.

Het Nederlandse drugsbeleid is relatief goed geregeld. Truffels zijn verkrijgbaar, bezit van kleine hoeveelheden cannabis of xtc wordt meestal niet vervolgd en jongeren zijn redelijk op de hoogte van effecten en risico’s. Maar toekomstbestendig is het niet. Decriminaliseren zou een eerste stap in de goede richting zijn, dan kunnen mensen plantmedicijnen echt inzetten voor genezing.’