Skip to main content

‘Eigenlijk zou iedereen in de Tweede Kamer een kwartje moeten nemen. De samenwerking zou er zó enorm op vooruitgaan’

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat verschillende soorten drugs, met name MDMA en psychedelica, bevorderend zijn voor de mentale gezondheid en traumaverwerking. Het is prima als je zelf geen drugs wilt gebruiken, maar probeer dan ten minste wat begrip op te brengen voor de mensen die ermee geholpen kunnen worden: mensen die aan het strugglen zijn. En ga er niet direct vanuit dat drugsgebruikers geen volwaardige leden van de samenleving zijn. Wat betekent dat überhaupt? 

Ik heb ervaringen door drugs gehad waardoor ik mezelf verder heb kunnen ontwikkelen. Het mooiste wat ik aan drugs heb te danken is zelfliefde. Ik heb echt geleerd om van mezelf te houden. Om lief te zijn voor mezelf.

Toen ik voor de allereerste keer XTC deed, zat ik in een periode waarin mijn wereldbeeld vrij donker was, of eerder cynisch. En ik weet dat dit cliché gaat klinken, maar toen ik high werd, voelde ik opeens onvoorstelbaar veel liefde en geluk. Ik bevond me in een deel van mijn hersenen waar ik al heel lang niet meer was geweest. En ik dacht alleen maar: o mijn god, het is dus mogelijk om zo veel liefde en geluk te ervaren?! Een paar maanden later besloot ik in therapie te gaan, om te werken aan mijn jeugdtrauma’s en bepaalde ervaringen van vroeger. Ik denk dat ik dat uiteindelijk sowieso wel had gedaan, maar XTC versnelde dit proces. Het gaf me een doel, een kijkje in een andere wereld.

Een type drugs waar ik nu nog meer fan van ben dan XTC zijn truffels. Truffels hebben een confronterende werking. Je komt er gedragspatronen van jezelf door tegen die je soms wel leuk vindt en soms niet. Bij truffels kan ik het gevoel krijgen alsof er drie weken aan therapie in één middag zijn gepropt. Of ze zorgen ervoor dat ik heel erg meditatief bezig kan zijn. Dat ik echt even in het nu kan leven, drie uur lang naar muziek kan luisteren en gewoon kan genieten, zonder dat er allemaal stressvolle gedachten of maffe angsten door mijn hoofd heen schieten.

Drugs zouden voor meer mensen beschikbaar moeten zijn, op een manier waarop mensen zich er veilig bij voelen. Voordat ik er zelf aan begon, dacht ik ook dat XTC een gat in mijn hersenen zou boren. Dat leren we namelijk op school, van onze wetten. Dus, Rutte: neem een XTC-pilletje, alsjeblieft! Maak gebruik van die gevoelens van empathie, humaniteit en kinderlijke verwondering! Eigenlijk zou iedereen in de Tweede Kamer een kwartje moeten nemen. De samenwerking en coalitie zouden er zó enorm op vooruitgaan.’