Skip to main content
Jasser van Oort

‘Creatie is mijn drijfveer’

‘Creatie is mijn drijfveer. Mijn vader was thuis altijd bezig met bouwen en maken. Hij was timmerman en altijd bezig met het verfraaien van onze woonboot. Dat heeft bij mij de interesse gewekt om op de design academie te studeren. Toen zijn we samen veel kunstwerken gaan maken en dat resulteerde in het creëren van meer tastbare designs in opdracht.

Het experimenteren met drugs heeft een grote invloed gehad op die designs. Zo verruimen psychedelica je begrip op de wereld en begon ik terugkerende patronen te herkennen door aandachtiger te zijn voor de natuur. Waar ik de wereld normaliter ervaar op een meer macroniveau zoom ik tijdens een trip in op een microwereld om me heen. Ik werd me bewust van de oneindigheid en de voortdurende creatie waar wij onderdeel van zijn. Zo zijn veel vormen waarmee ik werk in mijn designs gebaseerd op fractalen; geometrische driehoeken die zichzelf oneindig herhalen. Deze zag ik opeens overal in terug in de natuur; vertakkingen van bomen, celstructuren, sneeuwvlokken, noem maar op. Die oneindige repetitie van vormen heeft me altijd gefascineerd. In mijn werk bekijk ik de bestaande schaal of structuur, hoe lijnen samenwerken en vervolgens ga ik zaken toevoegen. Het gebruik van LSD heeft me meer inzicht gegeven in hoe ik bepaalde vormen kan toepassen in mijn designs zodat ze aansluiting vinden bij de bestaande situatie.

Op dit moment gebruik ik niet zozeer recreatief maar transformatief. Het gaat gepaard met het vooraf uitspreken van een bepaalde intentie; meestal dat wat ik wil onderzoeken in mezelf. Vroeger heb ik ook recreatief gebruikt en bijna alles geprobeerd op feestjes en festivals. Dat trekt me nu niet meer zo. Al die drugservaringen hebben mij wat meer bescheiden gemaakt en bewust van mijzelf en mijn lichaam. Het gebruik gaat voor mij nu meer hand in hand met onderzoek, het liefst in de natuur.’