Skip to main content

‘Ik herinner mensen graag aan het feit dat alcohol ook drugs is’

‘Ik denk dat een leven zonder drugs amper meer kan. Voor mij is het althans dagelijkse kost. Het is een perceptie: drugs zijn overal. Als je over straat loopt zie je het overal. Je kunt elke dag blowen en dan zijn we het erover eens dat je een drugsgebruiker bent, maar als je elke dag koffie drinkt is dat net zo. Ik vind dat echt fascinerend. Net als een filmpje dat ik tegenkwam op YouTube over een apenstam die erachter kwamen dat ze na het eten van een bepaald insect gingen trippen. Het is heel makkelijk om dit te aanschouwen en ervan te genieten, maar wat wij doen is eigenlijk volledig hetzelfde.

Ik zie drugsgebruik als bewustzijnsverbreding. Het grootste verschil hier is dat kennis opnemen dat ook is, maar om kennis tot je te nemen je moet herhalen en implementeren.

Drugsgebruik is een ervaring en die ervaring tekent je hersenen. Je kunt dus truffels doen en die bieden je een heel bijzondere ervaring. Je neemt het mee, voor het leven. Dat is drugs voor mij, een moment dat je dus je hele leven bij je draagt zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen. Geestverruimend klinkt per definitie positief, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je bijvoorbeeld gewend bent elke zaterdag alcohol te drinken, verruim je je geest elk weekend, maar de effecten zijn natuurlijk minder goed voor je.