Skip to main content
CONFESSIONS OF HIGH HUMANSPublieke confessie

Jesse van Aalderen (27)

By januari 5, 2021september 29th, 2021No Comments

‘Als alle drugs legaal zouden zijn, kon je gewoon naar je huisarts als er wat mis was, want dan werd dat erkend als gezondheidsprobleem’

‘Toen ik voor het eerst een XTC-pil op had, kreeg ik het gevoel alsof ik meer op de juiste golflengte zat dan normaliter. Maar mijn eerste LSD trip was helemaal een eye-opener van wat drugs teweeg kunnen brengen. Het was een volledige loskoppeling van ‘ik’ en een diepere connectie met het alles.

Ik denk dat de context waarbinnen je iets gebruikt minstens zo belangrijk is als het middel. Geen probleem als je af en toe wat biertjes drinkt met vrienden. Maar als je iedere avond thuis in je eentje zit te zuipen is dat iets heel anders. Zo is dat ook met drugs. Als je eens in de zoveel tijd naar een feestje gaat en je neemt allemaal een pil is dat iets heel anders dan wanneer je iedere week in je eentje los gaat. Je doet het om andere redenen.

Ik vind de manier waarop de Nederlandse overheid tegenwoordig met drugs omgaat best bizar. Helemaal als je bedenkt dat we in de jaren tachtig het meest vooruitstrevende land op aarde waren met ons drugsbeleid. We zijn nu zelfs ingehaald door Amerika, het land dat nota bene is begonnen met de oorlog tegen drugs. Zelfs daar hebben ze door dat het niet alleen geld oplevert om wiet te legaliseren, maar dat het voordelig is voor iedereen.

Als alle drugs legaal zouden zijn, kon je gewoon naar je huisarts als er wat mis was, want dan werd dat erkend als gezondheidsprobleem. Er zijn bijvoorbeeld genoeg campagnes en programma’s om te stoppen met roken. Als drugsgebruiker kun je naar het Jellinek, maar omdat er een stigma bestaat door de criminalisatie, denk ik dat veel mensen daar helemaal niet heen durven. Daarom zeg ik: legalize it!’