Skip to main content
Jochem Janssen

‘Ik vind het een misdaad tegen de mensheid om die grootsheid in ervaring te verbieden’

‘Tot mijn dertigste gebruikte ik niets. Ik studeerde economie en was topsporter. Mijn roeiteam won brons op het WK roeien. Ik was een stille jongen.

Pas daarna kwam ik ermee in aanraking. Er kwamen andere personae naar boven, het speelrijke kind keerde terug: ik werd poëtisch, avontuurlijk, onderzoekend.

De werking verschilt per middel en behoefte: XTC voor verbinding, seks, en zachte liefde; cocaine voor mijn denkende, filosoferende, actiegerichte kant; alcohol als roesmiddel, af en toe heerlijk maar met dagelijks gebruik krijg ik ontstekingen, zwaarmoedigheid, en ups en downs; ayahuasca voor de grotere levensinzichten; ketamine voor de bevrijding van bestaande associaties. Mijn favoriet is 3MMC vanwege de diepgaande gesprekken en therapeutische werking.

Momenteel ben ik klaar met experimenteren. Ik manifesteer mij in puurdere zin. Mijn vrouw is zwanger, samen hebben we al vier kinderen, dus ik wil nauwkeuriger zijn. Ik heb nu behoefte aan natuur, sporten en water drinken. Neemt niet weg dat drugs mij ontzettend veel hebben gebracht: doorbreking van mijn sociale reserves, meer zelfvertrouwen, verbetering van mijn relaties, en zelfanalyse van persoonlijkheidsproblemen die voortkwamen uit mijn jeugd.

Ik vind het een misdaad tegen de mensheid om die grootsheid in ervaring te verbieden, ondemocratisch om twee miljoen gebruikers – want zoveel zijn het er – niet serieus te nemen. Mijn kinderen krijgen op school van alles aangeboden, zonder te weten of het rotzooi is. Criminelen beheren de productie. Vaten chemicaliën worden in de natuur gedumpt. Vijftig procent van onze politiecapaciteit gaat naar de opsporing van drugscriminaliteit. Allemaal door dit beleid. Drugs en mensen zijn altijd verbonden geweest, accepteer dit en faciliteer goede voorlichting. Want bij verstandig gebruik is het minder schadelijk dan alcohol en tabak, zo blijkt uit ieder wetenschappelijk onderzoek. Toch kan ik zo de Gall & Gall inlopen en daar duizend liter bestellen. Beetje krom toch?’