Skip to main content

‘Eindeloos scrollen op je telefoon of Netflix bingen zijn voor mij hetzelfde als alcohol drinken of drugs gebruiken’

‘Ik ben al vroeg gaan experimenteren met mijn vrienden. Eerst blowen, toen xtc, later speed en ketamine. Ik kijk terug op een tijd van veel plezier, maar waar drugsgebruik ook jarenlang vluchten is geweest. 

Wat geweldig was aan die eerste keren xtc is dat de masculiniteit die in die groep zat ineens verdween. En dat heeft echt iets gebracht. Want in een masculiene groep waar het onveilig was om je gevoelens te delen, was daar ineens een middel waardoor jongens kwetsbaar durfden te zijn. 

Ik kom uit een moeilijk gezin met niet alleen veel pijn, maar waardoor ik mezelf ook niet goed begreep. Het escapistische, hedonistische feesten bood een ontsnapping maar loste niks op. Inmiddels is drugs daarom minder prominent aanwezig. Tegenwoordig kies ik er bewust voor om iets wel of niet te nemen als het voorbij komt.

Ik heb ook een tijd veel getript op paddenstoelen; Copelandia’s waren altijd mijn favoriet. Drugsgebruik was ook een manier om uit te zoomen, en dingen heel duidelijk vanuit andere perspectieven te kunnen bekijken. Daardoor inzien dat je eigen gedrag niet altijd goed of constructief is. Het heeft me enorm geholpen om te reflecteren. 

Wat me het meest stoort aan het taboe rondom drugsgebruik is het stigma dat rust op verslaving. Want wat is eigenlijk de reden dat mensen drinken, of de intentie waarmee ze drugsgebruiken? Eindeloos scrollen op je telefoon of Netflix bingen zijn voor mij hetzelfde als alcohol drinken of drugs gebruiken. Ik zou willen dat er meer aandacht was voor de onderliggende problematiek die leidt tot middelengebruik.’