Skip to main content

‘…omdat de dranklobby zo sterk is en omdat politici zelf ook graag een borrel drinken, is dat sociaal wél geaccepteerd’

‘In onze geschiedenis worden bepaalde planten gecriminaliseerd, omdat ze geestverruimend werken. Dat is jammer, want tegen onze geestvernauwende maatschappij vormen ze een goede tegenhanger. Die middelen stellen je in staat om zonder oogkleppen op naar alle kanten te kijken. Je krijgt inzichten in jezelf, je omgeving en je leven. Dat is heel mooi om te ervaren.  

Je vraagt je dan af: waarom mag dat eigenlijk niet? Als hovenier werk ik de hele dag met plantjes en die plantjes zijn heus niet zo gevaarlijk. Er zullen altijd mensen bestaan die nooit een jointje roken, net als er mensen zijn die nooit een druppel alcohol drinken. Ik vind dat iedereen dat zelf mag bepalen. Inmiddels heb ik een leeftijd bereikt waarop ik weet wat goed is voor mijn lichaam en wat niet. 

Ik begrijp dat bepaalde harddrugs soorten gevaarlijk kunnen zijn voor sommige mensen, maar met alcohol is dat net zo. Er zijn er genoeg die daar niet tegen kunnen en toch wordt het vrij verkocht. Ik denk zelfs dat het aantal mensen dat in de problemen komt met drank veel groter is dan bij andere soorten drugs. Ook de schade aan de maatschappij is volgens mij veel groter door alcoholmisbruikers, dan door mensen die recreatief gebruiken. Dus als je daar naar kijkt, hadden drugs eigenlijk al lang gelegaliseerd moeten worden.

Maar omdat de dranklobby zo sterk is en omdat politici zelf ook graag een borrel drinken, is dat sociaal wél geaccepteerd. Ik hoop dat dat met recreatief drugsgebruik ook gebeurt. Misschien helpt het als we hier allemaal wat meer open over zijn.’