Skip to main content

‘Tijdens Africa Burn heb ik gezien dat het gebruik van drugs ook vredig, leuk en veilig kan zijn’

‘Twee jaar geleden bezocht ik Africa Burn, een versie van Burning Man. Veel mensen associëren dit festival met overmatig (psychedelisch) drugsgebruik. Zo heb ik dit absoluut niet ervaren. Ik zie het festival als een autonome stad, midden in de woestijn. Er wordt een safe space gecreëerd door een aantal initiatiefnemers en er komen mensen van mijn leeftijd, maar ook kinderen en ouderen. En ja: er wordt ook drugs gebruikt. Maar op een totaal andere manier dan ik voorheen kende. Tijdens Africa Burn heb ik gezien dat het gebruik van drugs ook vredig, leuk en veilig kan zijn. Er werd daar namelijk niet geoordeeld. Ook waren er tenten waar je naartoe kon gaan voor vragen, en waar hulp werd geboden aan mensen die een slechte ervaring ondergingen door een bepaalde drug.

Het probleem hier in Nederland is dan ook dat het gebruik van drugs stiekem moet, en dat te veel mensen eigenlijk te weinig weten over wat ze gebruiken of waar ze het vandaan hebben. Dit maakt veel ervaringen onprettig en onveilig. Het geven van informatie daarentegen draagt bij aan veiliger drugsgebruik. Ik maak vaak de vergelijking met kinderen van onder de 18 die gaan drinken en die vervolgens veel te veel drinken. Puur omdat het eigenlijk niet mag en omdat ze hier niks vanaf weten. Ik ben van mening dat wanneer het gebruik van drugs is toegestaan of in ieder geval gedoogd wordt mensen er heel anders mee omgaan. Drugsgebruik is dan geen verzet of onwetendheid meer, maar echt een geïnformeerde keuze. 

Veiligheid moet altijd voorop staan. Maar met het huidige drugsbeleid is dit niet mogelijk. Hier moet verandering in komen. Zodat jongeren kunnen experimenteren zonder bang te hoeven te zijn om vragen te stellen, waarbij er niet alleen maar aan ze verteld wordt dat drugs slecht voor je is maar ze er ook over geïnformeerd worden. En zodat drugs niet meer gehaald hoeven  te worden bij gure types.’