Skip to main content

‘Het is zonde om altijd maar hetzelfde pad te nemen. Je hersenen zijn tot veel meer in staat dan dat ene spoor’

‘Drugseducatie. Dat vind ik belangrijk. Ik denk dat het goed zou zijn als mensen meer kennis hebben van drugs en de effecten ervan. We doen nu bijvoorbeeld heel gespannen en benepen over allerlei harddrugs, terwijl de gevolgen van alcohol enorm zijn. De kater en de gedragsveranderingen die daarmee gepaard gaan zijn niet te filmen. Ik vind alcohol zelfs een van de heftigste drugs die er is. Er bestaan drugs waarvan de effecten veel minder heftig zijn, maar die zitten in een verdomhoekje. Ik vind dat we hier meer over moeten praten, over wat alles inhoudt. Met mijn kind zou ik later ook graag openlijk over drugs willen praten. Ik wil niet met een vingertje wijzen, maar gewoon vertellen hoe het zit, welke effecten drugs kunnen hebben. Mocht hij ooit willen gaan experimenteren, dan kan hij in ieder geval bepalen wat er wel en niet bij hem past.

Ik ben zelf heel blij dat ik verschillende drugs heb gebruikt. Ik heb vooral veel lol gehad aan wiet, paddo’s en XTC. Ook mijn referentiekader is erdoor verbreed. Ik vond het gaaf om trips te maken in mijn eigen hersenen en zo tot nieuwe realisaties te komen. Toen ik een tijd geleden een keer aan de paddo’s zat, kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik heel bang was om oud te worden. Ik weet nog dat ik nietsvermoedend in de spiegel keek en opeens een oud en verschrompeld gezicht terug zag kijken. Op dat moment realiseerde ik me dat ik met die angst worstelde en besloot ik meer uit het leven te gaan halen, meer te ondernemen.

Ik denk dat veel mensen iets aan drugs kunnen hebben, omdat je perceptie er even door verandert. Het is zonde om altijd maar hetzelfde pad te nemen. Je hersenen zijn tot veel meer in staat dan dat ene spoor. Ik wens het mensen toe om met behulp van geestverruimende drugs meer over zichzelf te leren, hun angsten in te zien: een reis te maken waarin je jezelf ontdekt.’