Skip to main content

‘…soms komen er dingen op je pad in het leven die niet perse goed of slecht zijn, maar waarbij het belangrijk is dat je weet hoe je ermee om moet gaan’

‘Mijn eerste keer truffels was erg memorabel. Dit was samen met twee vriendinnen. Eerst was alles heel erg fijn en grappig. Maar toen er andere mensen binnenkwamen trok ik dat heel slecht. Ik ben naar de wc gegaan en heb mezelf opgesloten. Ik wist dat je deze drug kon sturen, dus vol goede moed deed ik de deur dicht en ging geforceerd zitten glimlachen omdat ik had gehoord dat dat hielp. Het lukte, alle muren werden mooie rustige kleuren en ik voelde me stukken beter. Ik wilde weer teruggaan naar de rest, maar toen ik de deur van de wc opendeed kwamen er allemaal donkere kleuren en naarheid op me af. Ik heb me weer op de wc opgesloten en heb daar de rest van de avond gezeten. Uiteindelijk heeft mijn moeder mij opgehaald. Ik zat spacend naast haar in de auto, gelukkig had ze niets door. Een paar jaar geleden heb ik het haar alsnog verteld en ze vond het echt niet leuk om te horen maar was blij dat ik had gebeld. 

Als ik ooit kinderen zou hebben vind ik het belangrijk dat ze weten dat ze met mij open en eerlijk over drugs kunnen praten. Ik heb zelfs liever dat – als ze op de leeftijd komen dat ze misschien gaan blowen o.i.d.- ze het voor de eerste keer met mij doen, in plaats van stiekem in een steegje. 

Voor onze generatie zal dat sowieso anders zijn dan voor onze ouders. Voor ons is het gebruik van drugs op een feestje heel normaal geworden, maar ik kan mij voorstellen dat dit voor de generaties die voor ons kwamen veel moeilijker te begrijpen is. Daarom is het goed dat dit platform bestaat, en ook bijvoorbeeld tv-programma’s zoals Spuiten en Slikken. Op die manier kan het gesprek makkelijker worden geopend. 

Mijn eerste keer was dan ook echt een geïnformeerde keuze. Ik was oprecht nieuwsgierig naar de werking van bepaalde soorten drugs en heb veel gehad aan Spuiten en Slikken en Drugslab (YouTube). Zulke voorlichting heb ik vanuit het onderwijs wel erg gemist, daar moet het gesprek op een open en volwassen manier worden aangegaan, zodat jongeren bewuster worden van hoe het nou eigenlijk zit met drugs. Het taboe omtrent drugs moet worden doorbroken. Want, soms komen er dingen op je pad in het leven die niet perse goed of slecht zijn, maar waarbij het belangrijk is dat je weet hoe je ermee om moet gaan.’