Skip to main content

‘… probeer iets en stel je open voor onverwachte inzichten. Daarmee erken je ook dat je bepaalde dingen nog niet weet’

‘Van jongs af aan al was ik nieuwsgierig: wiet uit een pijpje van een buurjongen, of XTC via een vriend op school. Ik geloof er nog steeds in om nieuwe dingen te blijven proberen en open te staan voor een nieuwe ervaring. Zo heb ik net ook weer moeten ombuigen door de Coronacrisis: van het runnen van een succesvol bedrijf ga ik sinds vorig jaar ineens weer naar school.

Ik heb van alles geprobeerd en het was ook niet altijd leuk; je komt erachter dat niet alles voor iedereen is. Maar je moet dingen baseren op wat jij zelf vindt in plaats van wat men ergens over zegt. Zo deden wij XTC vroeger gewoon in huis in plaats van op een feest. Dan zaten we met ontbloot bovenlichaam met zijn allen op de bank en konden we praten over dingen waar we het normaal niet over hadden. Het maakt bepaalde emotionele dingen makkelijker om te delen en op jonge leeftijd deed ik dat verder nauwelijks.

Ik heb ook nog in de coffeeshop gewerkt en daar had je een boekje ‘Uit je bol’. Daar stonden allerlei tips en gebruikerservaringen in. Maar ik vond de ervaring achteraf vaak niet helemaal overeenkomen met de beschrijvingen. Het is heel sterk afhankelijk van je setting en je mindset. Juist door die veranderlijkheid vind ik psychedelica nu het leukst. 

Ik ben hier heel open over maar ik voel wel dat er een stigma op rust. Het is waarschijnlijk angst die mensen ervan weerhoudt, en verhalen over verslaving. Tegelijkertijd zijn er zo veel mensen die daar niet eindigen en verantwoordelijke keuzes kunnen maken over iets dat ze leuk vinden om te doen. 

Mijn interesse gaat nu het meest uit naar plantmedicijnen, zoals bufo. Geestverruimende ervaringen hebben me doen inzien dat je je eigen referentiekader creëert: hoe meer deurtjes je opent hoe breder je blik en hoe meer je ziet. Dit is ook wat mensen ervan zouden kunnen leren: probeer iets en stel je open voor onverwachte inzichten. Daarmee erken je ook dat je bepaalde dingen nog niet weet.’